Елена Филева, кандидат за кмет на община Куклен: Нуждите на фермерите не са лукс, могат да се постигнат с желание и работа

Опазването на земеделската продукция е приоритет за нашето управление

Елена Филева е магистър по право. Завършила е Софийския университет „Свети Климент Охридски“ през 2000 г. Първоначално работи като юрисконсулт в Корпорация за технологии и иновации (Корпорация „Съединение“). През 2002 г. се вписва като адвокат в Адвокатска колегия – Пловдив, която професия упражнява и до днес. Консултира общини, районни кметства и много корпоративни организации. Повече от шест години работи и с Община Куклен, до април 2019 г. включително, когато прекъсва отношенията си заради предстоящите избори и решението си да се кандидатира за кмет. Семейна, с две деца. 


- Защо решихте една от първите срещи по време на предизборната ви кампания да бъде със земеделските производители? 

- По-голямата част от жителите на Куклен са ангажирани с производство на различна земеделска продукция. Дори това да не е основен бизнес за тях, почти всяко семейство разчита на земята и добивите от нея. И тъй като те имат значителен брой проблеми, чието решение зависи от местната власт, екипът на Коалиция ЗС „Александър Стамболийски“ проведе разговор с фермерите. 
Повечето от тях се оплакаха, че продукцията не се охранява и непрекъснато става обекта на набези от страна на недоброжелатели. Поискаха да бъде поддържана инфраструктура до земеделските масиви, за да могат по-лесно да стигат до полето. 


- Казвате, че познавате техните проблеми, но какви нови въпроси поставиха пред вас и съвтениците от листата на Коалиция ЗС "Ал.Стамболийски", СДС, АБВ и НФСБ?

- Земеделските производители споделиха, че поради липсата на възможност за напояване на отглежданата продукция, доста хора са се отказали от отглеждането на земеделски култури. Също така се оказа, че полето се превръща в място, където незаконно се изхвърлят битови и животински отпадъци. Случвало се да намират цели трупове на умрели животни. Всичко това отблъсква холата от земята, да не говорим, че е предпоставка за замърсяване на земеделската продукция и за разпространяване на зарази. Трябва да се предприемат мерки за предотвратяването за вбъдеще на подобни проблеми, защото крият риск за здравето на хората.


- Какви решения бихте могли да предложите на фермерите с вашия екип?


- Единодушни сме, че голяма част от проблемите на земеделските производители могат да бъдат решени от общинската администрация без особени усилия и без голям разход на средства. Основният проблем, разбира се, е опазването на земеделската продукция, както и опазването на чистотата на земеделските площи. Категорична съм, че те лесно могат да бъдат решени като общината сключи договор за охрана на земеделските площи. За в бъдеще предвиждам и изграждане на видеонаблюдение.

Самите земеделски производители споделиха, че те също биха се включили в част от разходите. Но аз мисля, че общината дължи съдействие, а разходите за осигуряване на охраната са незначителни на фона на средствата, които общината отделя за външни услуги. Следващият голям проблем – състоянието на земеделските пътища, също може да бъде решен без големи инвестиции и ресурси. Достатъчо е 2 до 3 пъти годишно пътищата да се подравняват с багер, както и там, където е необходимо, да се оформят дърветата и храстите, за да може нивите и градините да бъдат достъпни дори за гражданите, които не разполагат с високопроходими автомобили. 

Не на последно място запознах присъстващите с възможността да бъдат възстановени и рехабилитирани напоителните съоръжения. Оказва се, че това не е никак трудно, но никой до този момент не е пожелал да задвижи този въпрос. Липсата на възможност за напояване намалява продукцията и стеснява кръга на земеделските култури, които се отглеждат в землището на Куклен. Безводието кара много хора да се отказват от земеделието. Реализирането на такъв проект ще бъде от огромна полза за хората и за общината, и надявам се, би привлякло много нови фермери.  


- Започнахте кампанията си с безплатни медицински консултации. Защо?

- От разговорите и срещите с хората, особено с по-възрастните, разбрах, че един от основните им проблеми е затрудненият достъп до лекари-специалисти. Поговорих с мои приятели - лекари от доболничната и болничната помощ. Споделих с тях идеята си да организирам безплатни прегледи и те с радост се съгласиха. Факт е, че много лечебни заведения проявяват интерес от такива кампании сред населението, поради което организацията на медицинските прегледи не представлява някаква трудност и не е свързана с разходи за данъкоплатците. Няколко пъти съм подчетравала, че грижата и отношението към хората ще бъдат основен приоритет в управлението ми. 


- Какво споделиха с вас жителите на Куклен, които дойдоха на консултациите?

- Различни неща. Едни споделят радост, други болка или проблем. Ако говорим за техните потребности, то те могат да бъдат обобщени като необходимост от повече грижа и уважение. Действително налице са много потребности, като от първостепенно значение са подобряването на инфраструктурата, транспорта, сигурността. Нуждите на гражданите не са лукс и могат да се постигнат с желание и работа. Жителите на Куклен са напълно наясно, че няма как всеки интерес да бъде удовлетворен, но са благодарни, когато виждат че нещо се прави за тях и службата не се носи за лична изгода. 


- Обръщате специално внимание на хората от третата възраст. Какво още предвиждате във вашата предизборна програма за тях?

- Планирам медицинските прегледи, с които стартира кампанията ни, да станат регулярни и да се провеждат във всички населени места от общината. Това го казваме и на хората, с които се срещаме непрекъснато. Освен това, сградите на двата пенсионерски клуба – мъжкият и дамският, се нуждаят от сериозни ремонти и това ще бъде направено много скоро след изборите на 27 октомври.


- Има ли други приоритети във вашата работа през следващите 4 години?

- За да подобрим жизнената среда в общината, ще довършим напълно ремонтите на улиците „Оборище“, ул. „Славянска“, ул. „Хан Крум“, ул. „Демокрация“, ул. „Опълченска“. Ще се рехабилитират изцяло ул. „Добри Чинтулов“, ул. „Здравец“, ул. „Петко Войвода“, ул. „Шипка“, ул. „Иглика“, ул. „Васил Левски“, „Еделвайс“. И това няма да се случи в края на мандата, а ще започнем още през следващата 2020 година. В зависимост от бюджетните възможности и отворените схеми за финансиране на капиталови обекти по оперативни и други донорски програми, се надяваме да увеличим броя на реализираните инфраструктурни проекти. 

За да създадем достъпна среда за хората с увреждания, ще им осигурим достъп до сградата на общинската администрация и до парковете. На много места тротоарите имат нужда от въстановяване. Предвидили сме и изграждането на обществена тоалетна, за която много хора ни питаха по време на предизборните срещи.

Предстои почистване на деретата и канавките, поддържането им в добро състояние, както и премахване на пречещата растителност от входно-изходните артерии на Куклен и общинските пътища.  

За да гарантираме безопасността на движението, ще бъдат поставени легнали полицаи с нови пешеходни пътеки, каквито са необходими особено пред поликлиниката и детската градина.

Общината ще засили контрола върху партньорите за стриктно изпълнение на договора за обществен транспорт. Планираме нова транспортна линия Куклен – Гълъбово.
И много други въпроси се повдигат от хората по време на срещите ни с тях – моите и на съветниците от листата на Коалицията. Необходимите мерки и мероприятия са включени в предизборната ни програма, защото отлично познаваме проблемите на хората и сме близо до тях.
 
 
 
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?