Следвайте ни

Стартира ремонта на пътя от Смолян за Девин

viber icon

Стартира рехабилитацията на 27,2 км от третокласния път Смолян – Стойките – Широка лъка, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.


Проектът – лот 24, се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.
Инвестицията е за над 27,9 млн. лв. Лот 24 обхваща два участъка. Първият е с дължина 3,3 км и е в чертите на град Смолян. Вторият участък е 23,8 км. Преминава през селата Стойките, Широка лъка и град Девин.


Третокласният път Смолян – Девин – Кричим е основна пътна връзка за жителите на област Смолян. Алтернативен маршрут е на второкласния път Асеновград – Смолян и осигурява връзка с път I-8 Пазарджик – Пловдив.


В момента със средства от ОПРР се ремонтират още 36 км от третокласния път по направлението Михалково – Кричим. Отсечката е включена в лот 22 и лот 23 от програмата. Лот 22 започва от кръстовището за стената на яз. „Цанков камък“ при Михалково и преминава покрай язовир „Въча“. Дължината му е 21,1 км. В лот 23 е участъкът от изхода на Кричим до яз. „Въча“, с дължина 15,3 км. С успешното изпълнение и на трите проекта – лот 22, лот 23 и лот 24, ще бъдат основно ремонтирани близо 64 км от третокласния път, посочват от АПИ.


В двата участъка на лот 24 ще бъде извършена цялостна подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването. Отсечката ще е с нови бордюри, водостоци, мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат ремонтирани и 4 съоръжения – 16-метров мост при 35-ти км, премостващ Върбово дере, 7-метров мост при 37-ти км, над Караул дере, 10-метров мост при 39-ти км, и 8-метровия мост при 40-ти км, премостващ Брезко дере.


Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 24 е „ИСА 2000“ ЕООД. Договорът им е за 27 913 817,87 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи Обединение „Надзор региони“, с участници: ,,Строл 1000“ АД и ,,Трафик холдинг“ ЕООД. Техният договор е за 393 000 лв. с ДДС. Авторският надзор ще бъде от Консорциум ,,Мости“ за 2 160 лв. с ДДС.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?