Следвайте ни

Събор на Рожен ще има, чакат 300 000 души

Фиксират цените на кебапчето, кюфтето и водата на поляните

Събор на Рожен ще има това лято, обявиха на брифинг кметът на Смолян Николай Мелемов и Симеон Караколев от Сдружение "Рожен - Наследство в бъдещето".


Организацията на най-големия събор в България, който прерасна в събор на народното творчество и животновъдството, започва отсега. Той ще се проведе от 19 до 21 юли, като се предвижда конкурсната програма за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор да тече на 4 или 5 сцени. "Търсим производител, който да направи огромен пилон - 80 метра за най-големия български трикольор - над 8000 кв метра, което да бъде символ на събора и да остане след него на поляните на Рожен", каза Караколев.


Община Смолян организира концерта по откриването на събора и звездната родопска вечер, както и цялата конкурсна програма по време на тридневния събор, като подготвя награден фонд и ще връчва грамоти на всички участници. В организацията на фолклорния конкурс на останалите сцени ще се включат и общините Девин, Чепеларе и Баните, съобщи Мелемов.


"Това е най-мащабното събитие и реклама за Родопите и България. Рожен е марка и няма по-голяма популяризация за нашия край от събора. Ще поканим всички институции и Президента. Рожен е национална емблема и на него трябва да има обединение и да няма политика, всички да уважат народа. Община Смолян не залага да има приходи от събора, просто искаме да поддържаме традицията", каза Мелемов.


На поляните паркингите ще бъдат безплатни. За да няма задръствания като на събора през 2015-та година, се прави специална схема за организация на движението така, че предвижването от различни краища на страната да става по различни маршрути - през Лъки, през Девин - Кричим, през Баните, през Момчиловци през Пампорово и през прохода Рожен, както и маршрути за обществен транспорт.
Фолклорни групи от страната вече са заявили желанието си да се изяват на сцените на събора.
"Всеки дошъл ще има право да си внесе храна и напитки и да седне спокойно на поляните. Ще сложим и горна граница на цените на скарите и ресторантите на най-чувствителните стоки - кебапче, кюфте, хляб, бира и вода", обяви Караколев.
На поляните всички сцени и ресторанти и скари, търговски обекти ще бъдат направени в един стил.


Всеки ден от събора точно в 12 часа от всички сцени ще тръгва общо голямо роженско хоро. За първи път ще се проведе конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия и атрактивно представяне. Мобилна музейна експозиция "Духът на Родопите", ще представя обичаите, ритуалите и символа на планината - каба гайдата. Ще има и специализирани изложения на различни породи животни, селскостопанска техника и оборудване. Както и фермерски състезания, конни атракции, нестинарски танци, надигравания, детска творителница и големи вечерни концерти. Ще има виртуална карта, на която ще бъдат отбелязани местата за паркиране, сцените, ресторантите и събитията.
Таксата за 5 кв. метра търговска площ за дните на целия събор ще бъде около 250 лв.
Съборът на Рожен е част от националния културен календар.

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?