Следвайте ни

Рибари излизат на протест след трагедията в р. Въча

viber icon

Колеги и приятели на загиналия рибар край Кричим излизат на протест в неделя от 12 часа пред сградата на ВЕЦ Кричим. 

"Там където практикуваме хобито си, изпращаме децата ни да играят, животните водим на водопой и от водата, от която се нуждаем за напояване на градините. Нека кажем край на своеволията и застанем зад едно мъдро решение с оповестителна система при изпускането на високи води по река Въча. Скоро реката отне човешки живот, а в последните няколко години пресушаванията пък доведоха до частично унищожение на фауната в реката. Изпускането на нефтени продукти в чистите води на Въча пък бяха предпоставка за замърсяване на питейната вода на града ни. Нека изразим гражданската си позиция!", написаха в социалната мрежа организаторите на протеста Риболовен клуб "Балканка" съвместно със Сдружение "Олимпик 2002".  И призоваха в неделя от 12 часа да се съберат пред сградата на ВЕЦ Кричим. 

Според тях до тук се стигна, след като приливна вълна от ВЕЦ-а над Кричим уби човек в началото на месец май. Мъжът беше няколко часа в неизвестност, но след издирвателна акция тялото му беше открито.

Очевидци твърдят, че огромно количество вода е пуснато от водноелектрическата централа и вълната погълнала 60-годишния рибар от Пазарджик.

От НЕК обясниха тогава, че изпускането на вода е извършено по график и не е било извънредно.

Разследването на случая с рибаря продължава, причините за случилото се уточняват. 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ами

Ами

13.05.2021 | 22:10

ВЕЦ не може да създава приливни вълни, и не може да изпусне изведнъж огромно количество вода. Водните турбини работят, като равномерно подават определен дебит вода. Търсете причината другаде по реката (например някой преливник на "Напоителни системи").

Отговори
3 0
Рибар

Рибар

13.05.2021 | 14:28

А тези от НЕК не може ли да изпускат водата през ноща, когато няма рибари, няма къпещи се и играещи във водата.

Отговори
2 2
Дада

Дада

13.05.2021 | 10:12

И кой ще намерят в 12:00 часа на обяд в неделя оред ВЕЦ а ? Само охраната . А тези от НЕК толкова ли са тъ-Пи ме да не могат да лепнат всеки понеделник сутринта един афиш стс седмичния план на изпускане на реката примерно на някое табло на видно място и всеки който се интересува да види в кой ден в колко часа ще пускат реката ?

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?