Следвайте ни

Преди събора: Глигани изорали поляните на Рожен, идва валяк

viber icon

С валяк се подравняват поляните на Рожен, за да не пропадат хората в ями изорани от сюрии диви прасета. За нападението на грухтящите се оплака организаторът на събора Симеон Караколев.


"Много диви прасета буквално са изорали поляните, ловът е забранен сега и нищо не можем да направим. С валяк валираме обърнатото от дивите прасета", каза на нарочен брифинг за събора Караколев. На ливадите се правят последни приготовления за събитието. В палатковия лагер вече са се "заселили" най-нетърпеливите мераклии, а хотелите и къщите за гости във всички населени места около Рожен са резервирани за времето на събора.


Първата проява ще е разпъването на огромния трикольор по обяд в четвъртък от изявени спортисти и всички желаещи. В петък сутринта събора официално ще бъде открит от президента Румен Радев. По традиция първи ще огласят поляните над 200 родопски гайдари. На сцената ще излязат гласовитата малка певица от Чепеларе Мария Бечева с гайдар Илия Учиков и Валя Балканска с гайдаря Петър Янев. За времето на посещението на президента се ограничава, заради мерките за сигурност, пускането на дронове над ливадите.


В събота събора ще почете председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов.


"Готови сме за събитието, организацията ни с КАТ, полиция, пожарната, ЕВН. Над 100 контейнера за смет ще има на поляните", каза Мелемов. И заяви: "Целта ни е да запазим традициите. България ще е Рожен и Рожен ще е България".


В организацията на най-големия общо български събор участват основно фирми и хора от Смолян. Логистично събитието подкрепят от общините Чепеларе и Баните.


На самите поляни паркингите ще са безплатни и с капацитет между 17 и 20 000 автомобила. Организаторите обаче призовават да се ползват буферните паркинги в Чепеларе, Пампорово и Смолян, от които ще има обществен транспорт до Роженските ливади срещу цена на билета от 3 лв. Автобусите ще пътуват на 30 минути. На поляните ще има две зони с общо 170 тоалетни, както и 10 мобилни бани и 80 мобилни мивки. Палатковият лагер е предвиден за около 500 палатки.


От АПИ предупредиха, че заради събора от 6 ч. на 19 юли /петък/ до 6 ч. на 22 юли /понеделник/ ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства по пътя от отклонението за к. к. Пампорово до село Соколовци, в който участък е събора.


От АПИ с промени в движението по основни пътища за времето на събора

Алтернативният маршрут за движение на транзитния трафик за Смолян и региона се пренасочва през Пампорово за времето на събора на Рожен, заради което за дните от 17-ти до 20-ти юли отпада забраната за движение на МПС над 3,5 т по пътя Пампорово – Смолян. От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да използват и обходни маршрути - през Кричим - Девин и пред Кърджали за Смолян, заради очакванията за силно натоварен трафик през основния път от Пловдив за Смолян.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?