49
Следвайте ни

Опашка за бърз тест в Община Кричим след безпрецедентните мерки на кмета

viber icon

Опашка за бързи тестове се изви пред мобилната лаборатория в сградата на Община Кричим. На нея чакат служители на администрацията, детската градина, яслата, след като кметът Атанас Калчев въведе заповед, според която на работното място ще се стига само със зелен сертификат, ваксиниране, преболедуване на COVID-19 или с бърз тест. Тестовете бяха безплатни, а пробовземането се заплаща от общината. Днес това ставаше в стая до входа в сградата на общината, отделена за работа на лаборанта.

"Не смятам да се ваксинирам. Това е личен избор", заяви пред "Марица" Янка Маринова, която е служител на детската градина в града. Тя чака резултата, за да влезе днес на работното си място. Приемаше въведения тест като нещо нормално. 

Служителите, които не желаят да бъдат тествани, имат право да излязат в платен или неплатен отпуск. Това обаче ще решавам лично аз според ангажиментите на конкретния служител, обясни кметът Атанас Калчев. И обясни, че заповедта му е съобразена с разпорежданията на здравния министър от 19 октомври, както и с вменените му по силата на закона за здравето и Закона за местното самоуправление и местната администрация  задължения по отношение опазване живота и здравето на населението.

А причината за наложените мерки в сградата на общината е фактът, че пандемията от Covid-19, която завладя света набира все по-голяма опустошителна сила и у нас. Миналият месец карантинирани в Кричим са били две паралелки в основното училище и една яслена група.В града има цели семейства болни, броят на загубилите битката с коварния вирус също не е малък.   

Тестването е за сметка на общината. Служителите на администрацията, които чакат на опашката, не желаят да коментират въведената мярка.

Общо 47 са служителите на общината. Половината от тях са ваксинирани.

Сутрин влизането ще става ваксинираните през един вход, а тези за тестване - през друг.

Въведената мярка от кмета се приемаше с одобрение от жителите на Кричим. "Мярката е добра, така ще се чувстваме по-спокойни, когато ходим в общината", коментира Александър Джамбазов от Кричим. И допълни, че не може в ресторантите да искат зелен сертификат, а в администрацията не.

Иванка Лазарова  също адмирира въведените мерки от градоначалника. Тя обясни, че вече си е сложила третата доза и днес отива в сградата на общината да си плати данъците. Ще вляза спокойна, че служителите на гишето няма опасност да ме заразят. Не приемам заплахите на някои, че ще излязат в отпуск, тъй като не приемат да бъдат ваксинирани или тествани. Като искат да излизат в отпуск, светът няма да спре, категорична бе жената.

Сертификат или тест  за администрацията на общината приема с одобрение и Дафинка Бабанова. Вчера тя пристигна за ваденето на документ в сградата. Не беше обаче на същото мнение, ако се въведе изискване след това в сградата на общината да бъдат допускани и само ваксинирани и преболедували клиенти.

Тестването на служителите не забави работата на администрацията вчера, тъй като 50 процента от служителите са ваксинирани и те бяха още в началото на работния ден по местата си, обясни кметът Атанас Калчев. На това мнение бе и Ширин Льотева от отдел ГРАО, която обясни, че е ваксинирана и зае мястото си още в началото на работния ден.

На въпрос нямали да се натовари част от администрацията, ако колегите им пожелаят да излязат в платен или неплатен отпуск, Льотева не можа да коментира. Тя обясни, че има дейности, които могат да се вършат онлайн, но и такива , които не може, както е в нейния отдел.

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

ел Карантиньо

ел Карантиньо

04.11.2021 | 14:05

Много цигани живеят в Кричим и какво всички са ваксинирани викате?

Отговори
2 0
Наблюдател

Наблюдател

04.11.2021 | 11:52

Лесно му е на кмет с администрация от 50 служители да приложи буквата на закона. Само в районните администрации работят над 75 лица. Община Пловдив е най-големия работодател за областта с над 15 общ. предприятия. Какво правим, в случай че няма кой да излезе да чисти улиците и боклуците поради липса на сертификат? Същото се отнася и до онези, които трябва да осъществяват и налагат контрол на заповедите и закона. Държавата е най-големият нарушител на законността, а гражданите я следваме активно!

Отговори
3 1
Пунктоацията си заврете .....

Пунктоацията си заврете .....

04.11.2021 | 10:53

В курсовете ви провеждани за да научите Български език в школата на Мосад или в някой кибуц явно сте запомнили само урока по пунктоация А Българският език затуй ще ви остане цял живот непонятен и неразбираем Защото силата и значението на Българските думи и реч остават тайна за чифутска пасмина като вас Защото във всяка една Българска дума и реч е въплатен културата и морала на Великия Християнски Български Народ Няма как със Юдейския ви.морал култура свързани с мързел алчност подлост предателство двуличие наглост този език да стане разбираем за вас

Отговори
1 2
Браво, кмете!

Браво, кмете!

04.11.2021 | 10:26

Показа на страхливия здравен и шефа му, Зеления чорап, как се прави.

Отговори
4 10
ХХХХХ

ХХХХХ

04.11.2021 | 10:16

Да го осъдят дано. Само като му видиш тъпата физиономия и ти става ясно какъв е

Отговори
10 6
гост

гост

04.11.2021 | 09:38

Ама че глупак.

Отговори
8 4
гост

гост

04.11.2021 | 09:38

Ама че глупак.

Отговори
9 4
СМЕШНИК

СМЕШНИК

04.11.2021 | 09:35

Играете си с нервите на хората. Просто си нямате идея, че това разделение на хората ще доведе до страшна криза в обществото и ще избие към насилие в скоро време. Опомнете се! Утре ще ни задължат да се плякаме мъжете помежду си и с овчите си душички ще се наредште на опашката. Запомнете го този кмет да му дадем предимство на опашката.

Отговори
12 6
Сегрегация

Сегрегация

04.11.2021 | 09:24

Долу фашистките мерки!!!

Отговори
8 6
333

333

04.11.2021 | 09:17

Браво така трябва да бъде .

Отговори
8 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?