Следвайте ни

Недоволство в Кричим: Стопани си искат незаконната вода за напояване

viber icon

Затварянето на напоителен канал, черпил вода от коритото на река Въча, предизвика гнева на хората Кричим. Те подготвят подписка до кмета на града, с която искат да се осигури отново вода в него за градините и нивите. Съоръжението минава през част от града и се захранва от река Въча, като от години се ползваше за напояване на дворове и земеделски площи в района, разказаха пред "Марица" недоволните. Те обясниха, че вече са събрали 500 подписа, с които ще настояват пред кмета да се пусне вода в съоръжението, докато то бъде узаконено и започнат да плащат разходваните количества. Причината е, че вече са насели земеделски култури и ако не ги полеят през май, всичко ще загине.

„Практически това е невъзможно да се случи. Няма да се поддам на натиска на група граждани за отваряне на канала в нарушение на Закона за водите”, категоричен бе кметът на Община Кричим Атанас Калчев. Той обясни, че това е бивш канал на Напоителни системи, който след 1998 г. е бил предаден на общината, служил е за напояването на земеделски земи извън града. В годините много от къщите в близост черпили от него вода, за да напояват дворовете си, като много от "ползвателите" дори си позволявали да нарушават цялостта му и в него изливали обратни води.  

През март Калчев спрял с бетон черпенето на вода от река Въча след предписание, дадено от Басейнова дирекция. Това станало, след като група граждани пуснали жалба в Басейнова дирекция. В нея те обясняват, че в града се извършва нерегламентирано водоползване от коритото на реката чрез стар напоителен канал, който в миналото се е ползвал за напояване на земеделските земи извън града. Към днешна дата обаче каналът продължава да се захранва директно от коритото на реката, а водата се ползва само за напояването на дворовете на къщите по левия бряг на Въча. Описват, че отворът на канала се намира в коритото на реката и черпи вода директно от минималния отток, който е задължителен за поддържане на санитарния минимум за оводняване на коритото. Изказват и опасения, че нерегламентираното захранване на канал „Св. Марина” с около 0,5  куб. метра през топлите месеци, ще повлияе на подпочвените води в кладенците за питейни вода, които снабдяват целия град Кричим и село Устина.

Веднага на място е извършена проверка от служители на Басейнова дирекция, а на кмета на община Кричим е даден срок до 18 март 2020 г. да се преустанови водовземането от река Въча.

Градоначалникът е изпълнил в срок дадените му предписания, като е спрял с бетон черпенето на вода.

Но реакцията на ползващите доскоро канала не закъснява. Преди дни те започнали да събират подписи, а жена от ул. „Опълченска” изпратила писмо до кмета, като му обяснява, че каналът съществува от преди застрояването на квартала и е против да се лишават от тази придобивка, завещана им от дедите. Жената моли за съвет как да си „върнат водата”.

В отговор Калчев обяснява на госпожата, че може да си направи кладенец за индивидуално водовземане, като спази законовите разпоредби. В писмен отговор кметът и екипът му обясняват, че от построяването си въпросният канал е бил предназначен за доставка на вода за напояване на земеделски земи след строителните граници на населеното място. През годините цялостта на съоръжението е било нарушавано в отделни участъци и това е довело до компрометиране на канала и до неприятни последици за хората, живеещи в долната махала. Масовата порочна практика на живеещите в близост била да "закритата" част на съоръжението за напояване като септична яма.

Това довело до намаляване на проводимостта му, образуването на тежки отровни газове и способства за проникването на вода и нечистотии през вече компрометираните участъци в частни имоти.  

След закриването на ТКСЗ по силата на закона, през годините община Кричим е полагала усилия и е разходвала публични средства, както за осигуряване на възможност за вода за напояване, така и за възстановяването на щети, предизвикани от наводняването на отделни имоти, независимо че щетите са били причинявани от недобросъвестни ползватели, става ясно още от документите.  

Кметът на общината е категоричен, че липсва законово основание община Кричим да предприеме действия по издаване на разрешение за ползване на вода от повърхностен воден обект р. Въча с цел напояване на частни дворове в регулацията на града. Припомняме, че извън регулацията на населеното място правото и задължението за доставяне на вода за напояване е на държавното дружество "Напоителни системи", категоричен е кметът на община Кричим Атанас Калчев. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?