Следвайте ни

Кметът на община Смолян Николай Мелемов: Смолян е по-добро място за децата ни

viber icon

Господин Мелемов, приключва вторият Ви кметски мандат. Как оценявате управлението си, има ли неща, с които се гордеете, че са свършени, и в същото време искате ли да се извините, че не е свършено нещо пред смолянчани?

Няма как да няма и от двете, но има с какво да се гордеем. Факт са готови обекти в цялата община и ще ми трябва доста време да ги изброявам, има и неща, които не са решени и това ще е програмата ми за следващия мандат. Няма как за 8 години абсолютно всичко да се свърши. Важното е, че общината е в стабилно финансово състояние, за разлика от това, което наследих. Много е по-лесно, когато общината е подредена и стабилна финансово, да се дават обещания и да се взимат конкретни решения. Затова мисля за бъдещето на Смолян с оптимизъм и спокойствие.

Основен проблем на Смолян и региона е безспорно обезлюдяването. Какво направихте за решаването на този тежък проблем?

Единственото, което могат да направят кметът и администрацията, е да създадат среда, в която на нито една възраст да не липсва нищо – от бебетата, до възрастните хора. И факт е, че по всички социални програми сме създали проекти за потребностите на всички възрасти. Неотдавна при посещението си министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че „Смолян е пример в цялата страна с развити социални програми с най-голям обхват на населението.“

Санирани са много обществени, образователни и жилищни сгради, спортни обекти. Поддържаме Родопския драматичен театър, ансамбъл „Родопа“, помагаме на културни институции и читалища. Подпомагаме по всякакъв начин талантите на децата и младежите в общината. Основната задача на кмета е да създаде добра среда за живот. Не можем да вдигнем заплатите, това е работа на бизнеса. Причината за миграцията не е лошата среда за живот в града и селата, а единствено ниските доходи. Много хора, които идват за първи път в града в последните години, казват, че имаме прекрасен град. И вече, макар и да не се усеща толкова силно, млади семейства започват да се връщат, за да живеят в родния си град. Безспорно Смолян е областният център с най-ниска престъпност, сред най-добрите градове за образование и спорт.

Перманентен политически скандал бе договорът с фирма „Титан“ за сметосъбирането, който заварихте подписан от предишния кмет. Смолянчани са недоволни от почистващата фирма. Защо не го развалихте и при един следващ мандат какво бихте направили, за да се реши този основен проблем?

Известно е, че този договор е подписан от предишното ръководство и е с 15-годишен срок. Изтича през 2021 г. Подхождам отговорно към всеки договор и проблем и съм убеден, че е прекалено голям рискът за общината и гражданите да пристъпваме към развалянето му. Развалихме неизгодния за общината договор с консорциум „Светлина“, който също наследихме, и така решихме проблемите с осветлението, обслужвайки го сами. Последваха осем години дела и въпреки сериозните ни аргументи, че този договор е вреден и не се е изпълнявал, имаме запорирани сметки по него от осъдителна присъда. Имаме доста доводи и сме подали сигнал за този казус в Специализираната прокуратура.

А договорът с почистващата фирма е много по-тежък от този със „Светлина“, тъй като опира до много техника и пари. Не така лесно се разваля подобен договор. Не мога да рискувам Смолян да има криза с боклука. Но ако смолянските граждани ми гласуват доверие да продължа управлението на общината, след изтичането на договора планираме да поемем сами почистването на община Смолян. Имам уверението и от правителството, че ще ни помогне за това.

Друг основен проблем на Смолян е липсата на приют, в който да се прибират безстопанствените кучета. Няма ден, в който хората да не негодуват в социалните мрежи от разхождащите се из града десетки улични четириноги. Защо досега той не се реши и кога би имал решение?

Наследихме този проблем. Когато поех града, той беше пълен с бездомни кучета. По закон общините трябваше да изградят приюти до 2014 г. По постановление на Министерския съвет имаме отпуснати средства и този месец започваме да изграждаме приюта. Смятам, че до октомври т.г. ще е готов. По-спокоен за трайно решение на проблема щях да бъда, ако всички общини имаха приюти, както ги задължава и законът.

Какво направихте за подобряване на уличната мрежа в града и селата? Направиха се улици, но хората негодуват често от качеството на изпълнение?

Смятам, че точно за улиците сме положили страшно много усилия. Минали са 8 години, не всеки помни колко е направено, но смея да твърдя, че уличната мрежа е в много добро състояние, в каквото никога не е била. Направихме много улици, които не са били асфалтирани 40-50 години. Вярно, че ако нищо не се прави, е по-лесно, защото всички ще са в едно състояние, а като направиш 10 улици, всички искат да се направи и следващата. И е нормално да бъде така. Но мога да заявя, че на 90% са решени проблемите с асфалтирането на градската пътна мрежа. Община Смолян е много специфична, с 86 населени места с 486 км пътна мрежа. Парите няма как да стигат за всичко. По селата има проблеми, за което спомага и фактът, че общината не беше включена в Програмата за развитие на селските райони. Има какво да се желае за пътната мрежа. Но е и факт, че 152 км е общинската улична и пътна мрежа, която е рехабилитирана и ремонтирана за двата мандата. Най-добрият вариант е да се прави навсякъде цялостен ремонт, но всичко опира до средства. Там, където частично се възстановява, естествено и качеството да не е на същото ниво като напълно ремонтиран път. Предстои ремонт на главната улица до „Лидъл“ по проект, който печелим като допълнителен по ОП „Региони в растеж“.

До броени дни стартира ремонтът на ларгото с над 300 000 лв. и на стария стадион – с над 1 млн. лв. Много се радвам, че старият стадион и многофункционалната спортна площадка до него се превърнаха в естествен център за младите хора и майките с децата.

Особено съм горд, че може би от 40 години не е строена нова спортна зала в града. Готова е новата спортна зала за Природоматематическата гимназия и жителите на Райково. Изградена е с 2 млн. лв. по проект на общината, тя е изпълнена по всички европейски изисквания. Няма училище в България да има такава модерна спортна зала. По проекта обновихме и санирахме самото училище.

В селата са недоволни, че се обръща повече внимание на града. Какво направихте за подобряване на инфраструктурата им?

Реално нямаше никакво внимание към населените места, когато поех общината. При 86 населени места, неизбежно бе да обърнем внимание на селата с най-много жители и млади хора. Направихме нови спортни площадки в Смилян, Търън, Момчиловци и Река. Във всяко населено място сме свършили нещо, което е приоритет за него. За съжаление много от населените места са с много малко жители.

Хората могат да бъдат спокойни в селата, че винаги ще имат обслужване и транспорт.

За двата мандата имаме над 10 бедствени положения и общината се справи благодарение на добрата организация и подкрепата на държавата, фирми, доброволци и институции, за което им благодаря.

С какво смятате, че сте подобрили живота на социалнослабите и хората с увреждания?

Обгрижваме абсолютно всички групи, които имат нужда от помощ, с топъл обяд, личен асистент и по всички възможни социални програми. Това е една от основните функции на общината – да помага на хората, които са в нужда. Изпълнява се проект за дневен център за хора с деменция, в момента се строят 36 социални жилища, поддържаме ресурсен център. На територията на общината има три дома за възрастни и хора с психични проблеми и всички са в прекрасно състояние. Нямаме един жител на общината, който да е бездомник. Официално безработицата в общината е 5.5%, което не дава възможност да кандидатстваме за откриване на работни места по програми за временна заетост.

Какво заварихте като политика към децата и младежите и какво променихте?

Още в началото на моето управление, с целия ми екип заявихме, че  основният ни приоритет са децата и младежите.  За родопчани най-милото са децата и внуците. Затова санирахме и модернизирахме базите на всички детски градини и училища и те сега са в много добро състояние по европейските стандарти. Направихме спортни площадки на две големи училища в града. Ремонтирахме базите на детските градини и училищата в селата, абсолютно всички детски градини в общината са в добро състояние. Призът „Смолян – град на знанието“, който получих тази година, ми носи особена радост. Наистина децата са ни приоритет и подпомагаме всички техни изяви. Стараем се те да спортуват, да растат здрави. Четвърта зима се провежда обучение по ски за децата на Смолян в Пампорово, ползват безплатен лифт. Всички спортни клубове ползват базата без да плащат, поети са всички разходи по поддръжката на спортната зала, басейна и стадионите. Общината сега е наистина по-добро място за децата ни.

Всички знаем, че наследихте доста дългове в общинската хазна. В края на мандата може ли да очертаете какво е финансовото здраве на общината и има ли тежки задължения, които остават да се плащат в следващ мандат?

Когато поех общината, тя имаше задължения към абсолютно всички фирми доставчици. От 2009 г. до 2011 г. не беше плащана храната на детските градини. Сега сме в задоволително, спокойно състояние. Взехме облигационен заем, с който покрихме старите задължения. Нямаме неразплатени задължения от минали години. Всички фирми знаят, че общината вече е коректен партньор. С икономии и строга финансова политика се справяме, макар че още първата година намалихме данъците и от тогава не сме ги увеличавали.

Всеки кмет се запомня с най-значимите си резултати. Кои са според вас тези, с които ще Ви помнят смолянчани?

Уютни училища, детски градини, спортна база, околовръстния път, който 40 години се чакаше.  Имаме амбицията да довършим още 3 км от него, има изготвен идеен проект. Имаме уверение, че той ще бъде финансиран от правителството, тъй като е важен за трафика от ГКПП - Рудозем, който догодина ще бъде отворен и това ще даде икономически тласък на региона. За достъпа до него е важно и третото платно от Асеновград - Смолян, което ще се изгради на три места по 5 км. За 8 години няма държавен път в района на Смолян, който да не е реновиран, сега се ремонтира пътя към Девин и Кричим, предстои цялостната реновация на пътя Бункера - връх Средногорец - Рудозем.

Кандидат сте за трети мандат. Ако смолянчани отново Ви изберат, какво искате да свършите през него?

Да реша останалите основни проблеми, сред които на първо място е чистотата на въздуха. Имаме прекрасна природа, но през зимата влизаме в шестицата на най-замърсените градове, заради отоплението на дърва. Подписах договор с министъра на околната среда и водите на стойност 9 млн. и 600 лв. за безплатната смяна на отоплението с котли на газ, пелети или с климатици на 3000 домакинства. Дотук сме санирали над 60 жилищни блока. Имаме проекти за още над 50 блока, това също променя облика на града, тъй като и покрай всеки саниран блок облагородяваме пространството. Друг проблем е паркирането и редът на движение в града. Ще  направим нова наредба със сини и зелени зони, еднопосочни улици, паркинг на стария център на няколко нива. Друг винаги актуален проблем са гробищните паркове, които постоянно разширяваме. И категорично решението на проблема с боклука. Общината трябва да си вземе поуките и сама да чисти, както е било до 2006 г. Самият климат и природа ни задължават да развиваме туризма, но хубаво е да предизвикаме ИТ-сектора да инвестира в района. Имаме оптични връзки, които стигат до Смолян и прекрасен интернет. Водим разговори с фирми в тази посока. Но в управлението на града трябва да участват всички граждани и да се подхожда с отговорност. Където има създадена по-добра среда, хората имат интерес да я поддържат.

Няма човек, който да не иска да живее добре в една развиваща се и сигурна община. Дали това ще стане, зависи от всички нас, когато правим последователни крачки и бъдем единни.

Повече може да прочетете на 26 септември в специализираното издание, посветено на община Смолян „Смолян – преди и сега“

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?