Следвайте ни

Кметът на Кричим пита как ще работят пазарите след празниците

viber icon

Как ще се процедира при евентуалното отваряне на пазарите след празниците? Това запитване е изпратил кметът на Кричим Атанас Калчев от Националното сдружение на общините в Република България ( НСОРБ ) до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Притеснението на градоначалника е, че, за да продават земеделската си продукция, на тях ще присъстват и граждани на възраст над 60 години.

„За да продават ефективно продукцията си, същите следва да я предлагат през целия работен ден на пазара, а техни купувачи следва да бъдат и лица под 60-годишна възраст. При това положение би се стигнало до противоречие между мерките за социална дистанция, въведени със Заповед № РД-01-143/20.03.2020г. на Министъра на Здравеопазването на РБ, от една страна, според която е регламентиран различен период от време за обслужване на възрастните хора в търговските обекти, ( пазарите като цяло стават търговски обекти ) именно поради необходимостта да не се осъществява пряк контакт между тях и по-младите и социално активни граждани, и мерките, регламентирани със Заповед № РД-01-179/06.04.2020г. на Министъра на Здравеопазването”, обяснява кметът Атанас Калчев.

Той отбелязва, че е отправил запитването, не защото иска да прехвърля отговорности, а защото проблемът и решението за него са от важно значение. 

„Приоритет да бъде създаването на възможност за функциониране на кооперативен/фермерски, общински пазари, чийто икономически ефект дори не е доказан и едва ли може да се очаква, че би бил в особено значим размер, или приоритет следва да се даде преди всичко опазване здравето на хората, включително и на тези над 60-годишна възраст, които са по-уязвимата част от населението, но са и голяма част от тези, които биха ползвали услугите на тези пазари, веднъж като търговци и втори път като клиенти. Кое да бъде първи и кое втори приоритет, защото едновременно неминуемо ще се стигне до критична неуправляема ситуация?”, пита кметът на Община Кричим Атанас Калчев. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Да ти кажа

Да ти кажа

21.04.2020 | 20:07

Като в Бачково

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?