Следвайте ни

Избират Царица на лютеницата

viber icon

Царица на лютеницата в Куртово Конаре ще избират за поредна година. Това ще стане по време на традиционния фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти, който ще се проведе от 6 до 8 септември в селото. В меката на куртовската капия се очаква да пристигнат и гости от Унгария.

Фестивалът започва на 6 септември с подреждането на щандове с плодове, зеленчуци и традиционни храни. Организират артизложби и посещение на двореца "Кричим". На следващия ден всички присъстващи ще разберат как се приготвя вкусната лютеница с местния сорт чушка "Куртовска капия" и розови домати. В забъркването <210> ще участват доброволци и двете местни майсторки София и Нели. 

В 12 часа на площада ще бъде забъркана и доматена супа. За приготвянето на лютеницата и супата местните жители вече са осигурили няколко десетки килограма чушки и домати, местно производство. След приготвянето на вкусотиите лютеницата ще бъде раздадена, намазана на филийка, на всеки от гостите, за да опита. 

На 8 септември фестивалът продължава с различни инициативи. През трите дни за доброто настроение на присъстващите ще се грижат фолклорни и рок изпълнители. 

Ще се проведат и конкурси за най-атрактивен щанд, най-възрастен и най-млад участник на щанд.

Празненството се организира от 2009-а  и с годините се превръща в един от най-популярните фестивали в страната. Част от програмата са лекции, пленери, базари, кулинарни дейности, много музика - джаз, рок, блус, етно, фолклор, и конкурса „Царица на лютеницата".

Целта на Куртово Конаре фест е да подкрепи местния поминък, а създаденият собствен облик и формат на събитието съчетава традиционното и съвременното изкуство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?