Следвайте ни

Експерти откриха слабости в садките на Въча

viber icon

Инвеститорът няма доказателства за запазване на целостта и стабилността на инсталацията в условията на силово натоварване и големи скорости при преминаване на високи води.

Отлеждането на 100 тона риба в садки може да доведе до влошаване на екологичното състояние на река Въча от Кричим до устието и притоците ѝ. Това се казва в становище на Басейнова дирекция от 22 август 2019 г. по повод инвестиционното предложение за развъждане на американска пъстърва в задбаражното блато на ВЕЦ "Кадиево".

Според експертите не са изчислени изисканите нива и скорости на водата при провеждане на високи води и не е отразено влиянието на садковата инсталация. Необходимо е последващите хидравлични изследвания да бъдат съобразени с параметрите на изградената в района корекция на река Въча и нормативните изисквания за корекции на реки съгласно норми за проектиране на хидромелиоративни системи, се казва в становището.

От Басейнова дирекция пишат, че инвеститорът няма доказателства за запазване на целостта и стабилността на инсталацията в условията на силово натоварване и големи скорости при преминаване на високи води. Коментирано е само закотвянето на садковата инсталация, чието оразмеряване е предвидено да бъде направено в част „Технологична“ на инвестиционния проект.

Посочено е, че при скъсване на дънното закотвяне садковата инсталация ще се изнесе на левия бряг, без да е доказано какво ще бъде поведението на конструкцията в условията на турбулентно течение във водоема при високи води, констатират от Басейнова дирекция.


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?