Следвайте ни

Чумата покоси диво прасе и в Перущица

Мъртво диво прасе, болно от чума, е открито преди дни в района на Перущица. Това съобщиха на редовно заседание от Областната епизоотична комисия. Издадена е заповед за обявяване на първично възникнал случай на африканска чума при дива свиня.

​С нея се ограничава достъпът до горските територии на инфектираната зона от 200 квадратни километра. Това са ловностопанските райони на Брестовица, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево и Устина. Обозначени са и са поставени табели за ограничаване на достъпа. Предстоят действия по претърсване на района за умрели прасета поне два пъти в седмицата. В ​ограничените зони е забранено да се извършва лов и дърводобив.

​Комисията взе решение от днес ​в 7-дневен  срок да се транспортира добитата дървесина от временен склад. Целта е същата да не е предпоставка за пожари и нейното унищожаване, обяви Мирослав Димитров, директор на регионалната дирекция по горите Пловдив.

Първият случай на африканска чума по свинете в Пловдивско бе в края на юли в ловно стопанство "Здравец". В 20-километровата зона принудително трябваше да се заколят всички здрави прасета от тип заден двор. Към момента са заклани 2184 прасета доброволно, а незакланите са 73. 

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?