3906

Знаково държавно училище в Карлово става общинско

Знаково училище в Подбалкана, което досега беше държавно, вече ще бъде общинско. Карловският парламент даде съгласие Професионална гимназия „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ в Карлово да промени статута си от държавно в общинско училище, считано от датата на влизане в сила на акта за неговото преобразуване. След влизане в сила на този акт Община Карлово ще придобие безвъзмездно в собственост управляваните от ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ имоти публична държавна собственост. Решението  беше прието с 20 гласа „за“, 1 „против“ от групата на БСП и 12 „въздържал се“ – от групите на БСП, „Възраждане“, „Ние идваме“ и ВМРО.

Училището е основано през 1925 година в изпълнение на завещанието на братя Евлогий и Христо Георгиеви в родния им град с техни средства да бъде техническо училище. Тогава в България се създават четири такива училища, които подготвят кадри за машиностроенето. В социалистическия период техническото училище в Карлово е назовано техникум по механо-техника "Христо Ботев" и подготвя специалисти за машиностроенето, което е силно развито в региона. Така близо 70 години от основаването му до началото на демократичните промени през 90-те години училището е сред най-авторитетните учебни заведения в страната, а нивото на подготовката средните специалисти, които излизат от него съответства на нивото на завършилите инженерните вузове. 

Като държавно учебно заведение обаче ПГ "Евлогий и Христо Георгиеви" не успя да намери своето място в образователната система и постепенно западна, припомниха общински съветници. Преди няколко години Министерството на образованието и Министерството на правосъдието се разбраха в една от основните сгради да бъде настанен Карловският районен съд. 

Намерението на местната власт сега е съвместно с бизнеса да намери на училището подходящ профил и него да се подготвят кадри за местната икономика.

В хода на дискусиите бяха отхвърлени  като спекулативни подозренията, че собствеността на училището може да бъде разпродадена.

Общинските училища са публична собственост - общинска или държавна, а законодателството не позволява тя да бъде продавана, припомни кметът на Общината. 

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 6 оценки
3/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Патриот

Патриот

02.05.2024 | 08:14

Скоро ще започне схемата за неговото разпродаване . Престъпна разруха на България !

Отговори
1 0
Силвия

Силвия

30.04.2024 | 16:24

Това така наречено училище е пълно с цигани от села и паланки.. нищо общо с някогашният техникум, който беше едно от най - елитните училища. Дават дипломи и шофьорски книжки на неграмотните цигани.. За съжаление това е самата истина. И да го затворят, няма да е грешка.

Отговори
1 0
Иван

Иван

30.04.2024 | 15:47

Беше "училище елитно на света" , се пееше в една песен.Общината не може нея да си издържа, ще издържа училище. Училището ще се раздаде на концесия на ,"близки"до общината фирмички., и след години ще се разпродаде част от него.

Отговори
4 0
Пламен

Пламен

30.04.2024 | 13:51

Щом стане общинско значи ще се продаде за жълти стотинки на наши и ваши както се направи с общинска земя парцели и тн..

Отговори
4 0
Гост3

Гост3

30.04.2024 | 13:48

Поне да бяхте снимали училището,а не работилници те.

Отговори
4 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?