Следвайте ни

Змиите и градушките - най-големите врагове на берачите на боровинки в Подбалкана

viber icon

Стотици роми от карловските села  тръгнаха в атака  към находищата на боровинки в Балкана, офанзивата продължава вече седми ден. В похода участват бусове, джипове, фолксвагени и каруци. Хората знаят всички пътища и пътеки и стигат до заветните поляни с черните перли по възможно най-удобните маршрути. Парите от розобера са на свършване, сега е времето ромите от махалите в Подбалкана да се заредят с продукти за есента и зимата.

Чака ни тежка есен, така говорят постоянно по телевизията – коронавирусът идвал отново, стоките щели да поскъпват, казват група роми от Розино.  Те са много наплашени както от новата зараза, така и от евентуално поскъпване на храните. Затова много от тях заделят всеки лев, който изкарат от боровинки за брашно, ориз, захар, олио. Събират пакет по пакет, за да изкарат зимата. Някои имат и по 100-120 кг брашно у дома си. Други обаче не са толкова разумни, не успяват да се  въздържат  и харчат всичко на деня. 

Берачите тръгват рано сутрин,  когато мъглата в Балкана още не се е вдигнала. От Розино потеглят над 100 автомобила, пълни с хора. Има и няколко каруци – ромите, които са в тях често остават да пренощуват в планината, за да не бият път всеки ден и да подхванат брането от рано. Тези, които са с автомобили шпорят нагоре и обратно към селото ежедневно. От Христо Даново също всеки ден към поляните в Стара планина се отправят с коли и бусове над 200 човека.

Брането на боровинки в Балкана от Златица до Бузлуджа е добре организирана кампания. Началото бе положено преди 20-тина години от дирекцията на НП „Централен Балкан“, на чиято територия основно се намират находищата на ценния плод. Всеки берач първо трябва да се снабди с разрешително за събиране на боровинки, това става в офисите на парка в Карлово, Христо Даново, Розино и Клисура. Там е указано и количество, което дневно може да набере един човек. През годините ромите се научиха да не скубят малките храстчета с черните плодчета, а ги събират по-внимателно като запазват растението цяло – догодина пак от него ще търсят реколта и, разбира се, пари.

Събират боровинките с боровинкоберачки – пособия, приличащи на кутии с дръжка и  с гребен на отворената страната. Когато попаднат на добри находища успяват да напълнят по няколко кофи и фамилията да се прибере с 20, а понякога и с 30 килограма плод. Това обаче е едва в края на сезона. Сега един берач успява горе-долу да на пълни една кофа с 5- 6  килограма плод.

Събирането на боровинки започва от Беклемето – поляните от двете страни на най-високия проход  са първото място, към което се отправят десетки фамилии от Христо Даново. Ромите от Розино атакуват местностите Въртопа и Равна река над селото. Преди години използваха и лифта край Сопот, за да се качат до билото, сега обаче цените на превоза с въжената линия са високи и ромите по-рядко прибягват до това улеснение.

По-късно, в края на юли и началото на август, ще се прехвърлят на запад  към Златишкия Балкан, когато боровинките свършат там ще потеглят на изток към Бузлуджа.

Берачите имат и врагове в Балкана, признава Румен Караджов, образователен медиатор и служител в една от Божиите църкви в  Розино. Той също ходи със семейството си и приятели за боровинки. Джипът му събира още четири човека освен него. Не ни плашат мечки, нито диви зверове, разказва Румен. Страшни са летните бури в планината и змиите. Миналия ден край Златица се изсипа страшна градушка. Нямаше къде са скрием, ледени топки като орех ни удряха. Стана и студено. И освен, че дъждът ни измокри до кости, а градушката  ни поочука, бе унищожена цяла поляна с боровинки. Довършихме деня в бране по сипеи, обрасли с хвойна. А когато боровинката и хвойната са смесени, брането е доста трудно. После чистим  всяко плодче от игличките на хвойната, споделя той.

Змиите са другият бич за берачите, разказва кметът на Христо Даново Севдалин Янков. Понякога един човек  среща по няколко змии на ден  - пепелянките и усойниците  са почти на всяка крачка в Балкана. Аз също попаднах на няколко змии за един ден, допълва Румен Караджов. Затова някои предпочитат да  излизат в планината за боровинки с ботуши, но повечето са с маратонки или летни обувки. 

Тази година ромите от Подбалкана се надяват да добри пари от боровинките – пунктовете в Розино, Христо Даново и Иганово ги изкупуват по 4.50 лв. Няколко роми от Певците пък предпочитат да продават стоката на пазарите в Карлово и Сопот или край пътищата. На труда на ромите разчитат и прекупвачи, които вземат черните перли от тях и ги продават на пазарите. Там независимо той е търговецът – берач или прекупвач цената вече  7.00 лева за килограм. В този случай обаче клиентите са малко.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?