Следвайте ни

Записаха похода "Последният път на Хаджи Димитър" в националния календар на БТС

viber icon

Националният туристически поход „Последният път на Хаджи Димитър“ става част от  проявите, които Българският туристически съюз включва в своя Национален календар за  спортно-туристическа дейност за 2021 година. Походът ще се проведе от 5 до 7 август тази година.

Това е голямо признание за дейността на дружеството през последните години, когато превръщането  на походът „Последният път на Хаджи Димитър“ в национална проява с участието на БТС бе наша мисия, съобщи Иван Муевски, секретар на туристическо дружество „Средногорец“ в Брезово. Той получи съобщение за това от изпълнителния секретар на БТС Румен Драганов. Организатори на събитието ще бъдат община Брезово и местното туристическо дружество „Средногорец“, обясни Муевски.

Ще бъде спазена традицията походът да  тръгне от връх Бузлуджа в Стара планина, където при последното сражение на четата войводата Хаджи Димитър е бил тежко ранен. Походът ще премине през Средна гора и ще стигне до връх Кадрафил край Свежен, където войводата е бил погребан.

Предложението за включването на похода в Националния календарен план на БТС бе направено след решение, взето на извънредно  онлайн съвещание на Управителния съвет на туристическо дружество „Средногорец“. Решението бе съгласувано  с община Брезово и подкрепено от кмета Христо Енков.

Походът „Последният път на Хаджи Димитър“ събира стотици почитатели от региона и цялата страна. Участниците в него правят възстановка на последните дни на войводата, в които оцелелите в сражението на Бузлуджа четници пренасят ранения войвода в Средна гора и го укриват в колиба на връх Кадрафил край Свежен.

Много източници сочат, че Хаджи Димитър е бил обгрижван от местни хора и починал от раните си там. На връх Кадрафил има паметник на войводата, край него всяка година през август се събират стотици хора, за да засвидетелстват преклонението си пред неговия подвиг. Походът в чест на Хаджи Димитър има вече четири издания, последното бе през 2020 година и проведено в условията на пандемия.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?