Следвайте ни

За първи път от 130 г.: Честват фабрика "Евлоги Георгиев" СНИМКИ

Подписка за връщането на имота на Карлово вече върви към премиера Бойко Борисов

viber icon

Карловци се събраха днес на тържество послучай  130 години от основаването и пускането в действие на фабрика „Евлоги Георгиев“, това е първото честване на големия индустриален обект от датата на неговото откриване на 10 февруари 1891 г. досега. Проявата бе изцяло гражданска, тя бе организирана от финансиста Атанас Чернооков и  Инициативен комитет, който той събра. Десетки родолюбиви карловци, сред които известни дейци на културата, бизнеса и обществения живот дойдоха  преди обед пред емблематичната сграда, за да почетат делото на най-големия български благодетел, чието дарителско дело по мащабите си в края на 19 век бе сравнено с дарителството на Бил Гейтс и Джеф Безос в наши дни.

Гражданите се събраха пред емблематичната сграда, на чийто вход бе опънат транспарант „130 години от откриването на вълненотекстилната фабрика „Евлоги Георгиев“, дарена на Карлово за вечни времена. В чест на юбилея на фабриката – един от символите на Карлово, танцова формация на ансамбъл „Розова долина“  с ръководител Мирослав Василев поздрави присъстващите с изпълнението на красиви народни танци.

Две деца - Димитрия Тенева и Борислав Ненков рецитираха стихотворения в чест на Евлоги Георгиев и дарителството.

В  обзорни слова представители на няколко поколения карловци припомниха колосалното дарителско дело на Евлоги Георгиев. Атанас Чернооков, медийният експерт Христо Тучев от Карлово, който живее и работи в София, младият историк Александър Златанов, бившият кмет на община Карлово инж. Христо Войняговски и народният представител Веска Ненчева, която е и председател на Асоциация за опазване на паметниците на културата припомниха исторически моменти от живота на братя Евлоги и Христо Георгиеви и от живота на фабриката, давала прехрана на десетки поколения карловци. 

Голямата кауза на карловци обаче е  градът да си възвърне собствеността на фабриката, завещани на Карлово за вечни времена.

Както „Марица“ многократно писа от края на 90-те години на миналия век фабрика „Евлоги Георгиев“ е частна собственост на фирма на Димитър Тадаръков, а по-късно на брат му Димо Тадаръков. 

В края на декември  2020 г. инициативен комитет начело с Атанас Чернооков организира подписка за връщането на фабриката.

Тази сграда и целият имот, който е с площ над 5000 кв. метра са създадени от Евлоги Георгиев, за да принадлежат на града за вечни времена. Затова те трябва да бъдат върнати на  изконния им собственик община Карлово, заяви Чернооков. Ние сме готови да направим всичко това да стане факт, включително и да започнем  дарителска кампания, в която всеки карловец да даде своя принос, да съберем пари и си откупим сграда от сегашния и собственик. Очакваме общината също да задели средства, за да платим, но да зачетем безпрецедентното родолюбиво дело на Евлоги Георгиев и да върнем фабрика „Евлоги Георгиев“ на Карлово, отбеляза Атанас Чернооков.

Още през първата година след  отваряне на фабрика „Евлоги Георгиев“ през 1892 година всичките 35 артикула, произвеждани в нея са били представени на Първото Пловдивско изложение, припомни инж. Христо Войняговски. И всичките 35 артикула са удостоени с медали заради тяхното високо качество.

Тази сграда е част от гръдта на Карлово, тя е неделима част от историята, живота и бъдещето на града и на неговите жители, посочи карловецът Христо Тучев. Камъните, които са в основата на градежа са добити от Стара река, която тече само на няколко метра. Мощните и здрави дървени греди, които и до ден днешен крепят сградата са от Карловския Балкан. Вълненият текстил, който се е произвеждал във фабриката е ползвал за суровина вълната от стадата на карловци и хората от региона, каза още Христо Тучев.

Преди броени дни приключи подписка за връщането на фабрика „Евлоги Георгиев“, адресирана до премиера Бойко Борисов чрез областния управител на Пловдивска област Дани Каназирева. В нея 2017 карловци заявяват да бъде изпълнена волята на дарителя и имотът да бъде върнат на града.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?