Следвайте ни

За Коледа в Столетово: Майсторят подарък за всеки

viber icon

Красиви коледни сувенири, изработени ръчно в читалищната работилничка „Подарък за теб“, тръгнаха от  Столетово към всеки дом в селото и по всички краища на страната и света. Те са дело на млади жени от селото и от екипа на читалището. Произведенията им отговорят на всички критерии за майсторска изработка. Сред тях са плетива за зимата - шалове, ръкавици, терлици и шушони, пуловери, шапки и  плетени играчки, както и богато разнообразие от сувенири от природни материали, обработени и оформени като сувенири.

В Столетово вече отвори базарът „Подарък за теб“ и от него пазаруват жителите на селото, а хора от региона идват, за да огледат красивите и полезни произведения и да осигурят дар за близките. Най-голяма част от произведенията обаче се търгуват онлайн през специално създаден сайт в платформа за продажби по интернет. Така с подаръци от Столетово се снабдяват във всички краища на България, в Европа и в Америка.

Столетово стана коледна приказка, кметът на селото Мирослав Колев и екипът на читалище „Христо Ботев“, който е изцяло от млади хора, създадоха празничната магия, доказвайки, че Коледа може да дойде с топлотата, уюта и блясъка, дори в условията на мерките срещу коронавируса.

Къщичката на Дядо Коледа, в която е настанен магазинът, бе изградена по инициатива на кмета и с участието на доброволци. В нея жителите на селото ще посрещнат Добрия старец на 26 декември. Дотогава мерките за извънредната епидемична обстановка ще са отменени, но кметът Мирослав Колев е готов с организацията по тържеството при спазване на дистанция и дисциплина.

По същия начин ще действа коледният кът за снимки. На впечатляващия декор ще могат да се снимат деца и родители, тийнейджъри и баби, без да се струпват на едно място, но да усетят коледния дух.

Мирослав Колев е убеден, че и замислените коледни киновечери с любими филми по темата може да се състоят при спазване на мерките.

Празничните прояви в Столетово обаче са подчинени на важна обществена кауза. Този път с приходите от продажбата на подаръците Мирослав Колев, читалищният екип и доброволците ще изградят сцена на открито. На нея те ще провеждат културните събития - концерти, представления. Това ще е сцената и за Националния фолклорен фестивал „Столетово пее и танцува“, който се провежда ежегодно през юни.

От няколко години столетовци посрещат Нова година с голям празничен огън на площада. В издигането на кладата участват всички, а точно в полунощ на прага на 2021-ва празнични илюминации ще озарят небето над селото. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?