Следвайте ни

Временна комисия поема на пряк отчет МБАЛ-Карлово и Медицински център-1

viber icon

Временна комисия  поема на пряк отчет дейността в общинските здравни заведения – МБАЛ „Д-р Киро Попов“ и Медицински център - 1 в Карлово по време на извънредната епидемична обстановка.

Тя ще се състои от председателския съвет, в който влизат председателите на групите в Карловския парламент и председателя на Постоянната комисия по здравеопазване, социални дейности и екология в ОбС. Временната комисия ще заседава всяка сряда,  за да изслушва управителите на двете здравни заведения и да осъществява контрол върху дейността им.

Тази комисия бе сформирана днес по време на среща, организирана от председателя на Общинския съвет Доньо Тодоров. В хода на срещата Тодоров запозна участниците  със становището на Медицинския съвет на МБАЛ „Д-р Киро Попов“, взето на 9 ноември, според което  в този труден момент за цялата система на здравеопазване в страната не се налага смяна на управителя на карловската болница.

Днес председателският съвет на ОбС прие решението на ръководството на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ за сливане на Инфекциозно и новосъздаденото Ковид отделение с цел максимално ефективно използване на кадровия и леглови потенциал в МБАЛ.

Участниците в срещата и ръководството на призоваха екипите на всички медицински центрове и лаборатории, както и общопрактикуващите лекари на територията на общината да се включат в дейността на Ковид кабинета, създаден за първични прегледи на болни със симптоми на Ковид в МБАЛ „Д-р Киро Попов“, с цел съкращаване на времето за диагностика и започване на адекватно лечение.

В писмо до ректора на Медицински университет – Пловдив председателският съвет на Общинския съвет в Карлово ще поискат изпращане на стажант-лекари и студенти по медицина, желаещи да се включат като доброволци в Ковид отделението в Карлово. С писмо до регионалното ръководство на Българския лекарски съюз и до РЗОК те  ще поискат съдействие, даващо възможност и общопрактикуващите лекари да се включат в Ковид кабинета в карловската болница.

В разпространено становище чрез медиите председателският съвет и ръководството на Община Карлово благодарят на лекарите, медицинските сестри, санитарите и целия персонал на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ ЕООД, които понасят най-големите тежести, свързани с пандемията, както и на всички лекари и медицински специалисти в общината. Съхраняването на здравето и спасяването на човешки животи е обща кауза.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?