Следвайте ни

Връчват Вазова награда на най-младия генерал

Носителят тази година е командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков

viber icon

Кметът на Сопот Деян Дойнов  ще  връчи Военна Вазова награда на командира на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков. Цeремонията ще е на 5 септември от 11.30 часа в къща музей „Иван Вазов" и слага началото на честванията по случай 16 години от възстановяването на Община Сопот.

Военната Вазова награда бе учредена преди три години в памет на генералите Георги и Владимир Вазови. Първият <210> носител е акад. Георги Марков за изследванията му на военната история на България.

Тази година Вазовият комитет, който излъчва носителите на литературната Вазова награда и останалите призове, посветени на видните членове на Вазовия род, избра командирът на 61-ва Стрямска бригада. Бригаден генерал Деян Дешков е най-младият генерал в Българската армия, но професионалният му път е впечатляващ, припомни кметът на Сопот. Призът е както за професионалните му постижения, така и за опита, придобит до момента от всички командни длъжности, които е заемал в рамките на бригадата и на командването на Сухопътни войски, както и за участие в нашите контингенти в Ирак и Афганистан.

Бригаден генерал Деян Дешков е с голям личен принос за издигане на престижа на военната професия и за привличане на младите хора в армейския строй. Редовното му посещение на отдавна формираните и активно съществуващи клубове на средношколци „Приятели на армията" в Карлово и Казанлък, родолюбивата му дейност и взаимодействието с Община Сопот също са сред мотивите той да получи наградата на името на генералите Георги и Владимир Вазови, припомни кметът на Сопот.

С наградата „Съба Вазова" за журналистика ще бъде отличена Галя Щърбева.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?