Следвайте ни

Военни от 61-ва Стрямска бригада спасиха човешки живот

viber icon

Военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада спасиха човешки живот. Драматичната ситуация с щастлив край се разигра близо до  полигон „Анево“, но не  като част от военно учение, макар че  тримата  рейнджъри  действаха като по учебник за спасителни операции. 

На 11 май на подбалканския път София-Бургас, в близост до полигон „Анево“ ефрейтор Марин Кънев от 3-ти механизиран батальон  на 61-ва механизирана бригада като длъжностно лице на полигона забелязва, че човек, който извършва ремонт на тежкотоварно МПС пада на пътното платно и остава  в безсъзнание.

Първата реакция  на ефрейтор Кънев е да се обади на дежурния медицински екип, обслужващ занятията на полигона. След това извиква на помощ ефрейторите Чавдар Караджов и Борислав Лилов, които са група за обслужване на материалната база в района.

Ефрейтор Лилов констатира, че пострадалият си е глътнал езика и се задушава. С бързи и навременни действия тримата военни  правят необходимото и мъжът идва в съзнание.

След като пристига санитарният автомобил, старшина Любка Игнатова оказва помощ на пострадалия и подава сигнал за инцидент на национален номер за спешни повиквания  112.

С бързата си и адекватна реакция, благодарение на опита си, военнослужещите спасяват най-ценното – човешкият живот.

В 61-ва механизирана бригада е получено благодарствено писмо от  управителя на фирма „Шамбала Дивелъпмент” Пламен Русев, който изразява своята огромна благодарност към военнослужещите от бригадата, спасили живота на неговия служител.

Това е поредният случай, в който военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада спасяват човек в цивилния живот. Само преди година ефрейтор Никола Върбанов извади от буйния водопад Сучурум 11-годишно момиченце, паднало там докато с приятелки се любуват на пролетната придошла Стара река.  Той и оказа първа помощ и я върна към живот. През август  старши сержант Цвятко Делков от елитното съединение спаси жена и портфейла и, станали жертва на нагъл крадец.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?