Следвайте ни

Военната професия става привлекателна, 250 се борят за 150 места в Карлово

viber icon

Военната професия става привлекателна и за младото поколение, а не само за онези, които са били наборни войници или по някакъв начин са имали досег с въоръжените сили. Надявам се следващите след мен да продължат работата в тази посока. Това заяви в Карлово вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на церемония по полагане на военна клетва от новоприети военнослужещи в 61-ва Стрямска механизирана бригада. 150 нови  военнослужещи от 61-ва Стрямска  бригада положиха клетва. Това е първият голям и масов прием на войници от близо едно десетилетие. Новите военнослужещи са на възраст между 20 и 25 години.

Церемонията се състоя на площад "Васил Левски". Командирът най-голямото и елитно съединение на Сухопътни войски бригаден генерал Деян Дешков, заместник-началникът на отбраната  ген. Цанко Стойков и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов поздравиха новите войници. Архиерейският наместник на Карловската духовна околия Марко Тодоров отслужи водосвет  и благослови военнослужещите.

За първи път от повече от десет години има сериозен интерес към военната професия, отчете и министър Каракачанов. Той уточни, че това е в резултат на усилената работа на политическото и военното ръководството на Министерството на отбраната.

Ако през  2017 г., когато аз станах министър на отбраната, за едно място за военнослужещ кандидатстваха  0.80 човека, тоест по-малко от един човек, то в края на декември 2020 г., когато се проведе този конкурс,  за едно място явяваха  близо 4 човека за едно място.

В последният конкурс за войници в 61-ва Стрямска бригада  от 250 кандидати, които бяха преминали през  лекарската комисия и  определени като годни  за военна служба, по време на конкурса бяха избрани 151. Т.е. Имаме много повече кандидати отколкото са местата, които могат да бъдат заети и това е добра тенденция, обобщи министърът.

Според  Каракачанов кампанията „Бъди войник“, която се провежда вече три-четири  години дава  резултат. Освен това  фактът,  че Министерството на отбраната положи усилия да се увеличат възнагражденията на военнослужещите, са повлияли да се промени  до голяма степен мнението на обществото към Българската армия. Българинът , наблюдавайки  околния свят, видя че светът не става по-мирен, а по-опасен  и че всъщност  единственият фактор, който може да гарантира българската сигурност и национална независимост е Българската армия.
За да бъде представена по-добре военна професия и лично повлия на младите хора да изберат нея министър Каракачанов е приел предизвикателството  да се снима в рекламен клип на кампанията „Бъди войник“.
Тази година армията ще се разполага в приетия бюджет, заяви още Каракачанов. Той обаче припомни, че четири последователни  години се увеличават заплатите на военнослужещите с по 10 процента. Ако вземем кумулативния ефект от това увеличение, то възлиза на  48 процента. Ако е питате мен това не е достатъчно,  защото тази професия, която тези млади момчета и момичета избират,  е отговорна, трудна и достойна.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?