Следвайте ни

Водоноска влезе в карловския квартал „Сушица“

Кметът на Карлово обяви мерки за решаване на водните проблеми в общината

viber icon

Община Карлово предприема краткосрочни и дългосрочни мерки за решаване проблема с водоснабдяването на квартал „Сушица“. Кметът  на общината д-р Емил Кабаиванов вече проведе работна среща с инж. Елен Писачев - ръководител Експлоатационен район Карлово към ВиК  ЕООД – Пловдив и телефонен разговор с управителя на водното дружество Спартак Николов, съобщиха от пресцентъра на община Карлово.

Водоемът в Сушица е хидроизолиран и е направен скорошен ремонт на бавния филтър. Аварии по водопроводната мрежа няма, информирал по време на срещата инж. Писачев. Освен това стана ясно, че при необходимост може да бъде сменен графикът за водоподаване в северната и южната част на квартала /от 29.08.2020г. е определен режим на водоползване съответно от 06:00ч. да 12:00ч. и от 16:00ч. до 20:00ч. за домакинствата южно от централния площад, а от 12:00ч. до 16:00ч. и от 20:00ч. до 02:00ч. – за живеещите северно от площада/. Режимът е спазен стриктно, три пъти дневно се докладва в общината за състоянието на водоподаването  с цел своевременна реакция при необходимост.

 

В центъра на квартала вече е базирана водоноска с вода за битови нужди. 

Според заповед на В и К Пловдив, разпространена чрез кметовете на всички населени места, е забранено ползването на питейна вода за напояване на земеделски земи и поливане на зелени площи, се припомня в прессъобщението  на община Карлово.

Дългосрочните мерки за решаването на водните проблеми в кв. „Сушица“ включват проучването на два варианта за допълнително захранване - от близък водоизточник по трасе с дължина 1 км, да се прехвърлят водни количества към водоема на „Сушица“, както и от водопроводната мрежа на Карлово да бъде захранена част от квартала.

Работи се и по проект за изграждане на нов двукамерен водоем с общ обем 8 000 куб.метра северно от квартал „Полковник Димков“ /Военното градче/ в Карлово. 

Проектът е бил замразен през 90-те години, сега го рестартираме, обяви по-рано д-р Кабаиванов. Той допълни още, че до края на 2020 г. по договор за съвместна дейност между Община Карлово и В и К Пловдив, ще бъдат извършени подмяна на водопроводите на ул. „Гълъбец“ и ул. „Пролет“ и ремонт на канализацията, намираща в кръстовището на ул. „Хан Крум“ и ул. „Полковник Бочев“ в Карлово. 

Смяна на водопроводи предстои също в Розино и в Баня.

Експлоатационен район Карлово продължава подмяната на 2-километровия водопровод в местността „Паниците“ край Калофер за захранване на над 30 абонати в района – хотелски бази и къщи за гости. Извършена е хидроизолация на двата основни водоема в Карлово, с обеми 6 500 куб.м и 5 000 куб. метра, вече има ново водоподаване в село Васил Левски, припомни кметът на общината.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?