Следвайте ни

Водата на Калофер опасна за пиене! Пълна е с бактерията ешерихия коли

viber icon

Питейната вода в Калофер съдържа бактерии ешерихия коли, колиформи и ентерококи. Тя е негодна за пиене. Това съобщи на сайта си РЗИ-Пловдив. Последното изследване е правено на 22 юни, пробите са взети от шест чешми в града.  Водата е годна са битови нужди, но не и за пиене, става ясно от справката на РЗИ. 

Бактериите ешерия коли живеят в червата на хората и на топлокървните животни. Наличието им в питейната вода означава, че  отпадъчни води от човешка дейност или животински изпражнения са замърсили водоизточника. Калофер ползва вода от повърхностен водоизточник, сочи справката на РЗИ.

Водата в Калофер не става за пиене от години. Жителите на града обикалят чешми в Балкана, за да търсят бистра и вкусна вода. По-съобразителните обаче пият само бутилирана изворна или минерална от магазина, тъй като не е ясно какво съдържа водата в планинските чешми.

Градът се снабдява с питейна вода само от един водоизточник – водоем в Стара планина, който се пълни от планински потоци. Балканът обаче гъмжи от селскостопански  животни – овце, крави, коне, които се отглеждат свободно.

Само преди десетина дни в уикенда десетина жители на Калофер излязоха на спонтанен протест, защото от чешмите им за пореден път потече мътна вода. Те отново настояха за изграждането на пречиствателна станция за питейната вода, това е единственото решение на проблема.

Още преди около година десетки калоферци блокираха Подбалканския път София-Бургас заради мътна и негодна за пиене вода в града. Те поискаха и изграждане на пречиствателна станция за питейните води. А тогава от ВиК обещаха, в срок от една година ще подменят старите тръби. Срокът изтича през август, припомни кметът на Калофер Румен Стоянов.

До края на седмицата ще имам среща със заместник-министъра на регионалното развитие Захари Христов,  пред него ще поставя директно въпроса за такова съоръжение в Калофер, заяви  Румен Стоянов.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?