Следвайте ни

Влюбени се женят на празника на лавандулата СНИМКИ

viber icon

България продължава да бъде лидер в производството на лавандулата, тази година страната ни ще изнесе на световните пазари 150 тона масло от синьото цвете. А фестивалът, посветен на ароматното растение днес събра в Карлово гости от България, Германия, Русия и Индонезия, както и десетки градове от Бургас до София.

Сините полета край Карлово и ритуалите, с които се отбеляза лавандуловата жътва, привлякоха като магнит гостите.  Самодейки от Карловско, облечени в традиционни народни носии, запяха протяжни жътварски песни и зажънаха първите ръкойки. Кукери подгониха злите сили. Песента на гласовитата Владислава Христозова се сля с упойващия аромат на лавандула, а гостите, омагьосани от неповторимата атмосфера, не спираха да се наслаждават на упойващия въздух, сините ниви и красотата на народните носии.

Да преживят своята лавандулова приказка като начало на брачния живот в сините полета край Карлово на самия празник  от София дойдоха Ина  и Мартин. Двамата са от Габрово, живеят в столицата и им предстои сватба. Най-важния ден в тяхното семейството ще бъде белязан от Празника на лавандулата в Карлово.

Дойдохме тук, за да преживеем тези красиви мигове. Лавандулата с нейния неповторим цвят и аромат ще бъде акцентът на нашата сватба, заявиха те. Ще отнесем от тук букети лавандула, за да украсим залата, сватбените дрехи, целият сватбен ден ще ухае на лавандула от Карлово, разказаха Ина и Мартин.

Идвам за трети път в сините полета край Карлово, разказа пред „Марица“ Лени от Индонезия. Младата дама  развива свой бизнес в България, който не е свързан със земеделие, но обожава Розовата долина край Карлово. Идвам да се любувам на розовите градини, а също и когато лавандулата цъфти. Това е истински рай. Индонезия е красива, но моят роден край е място с високи планини. Тук просторът, пълен с аромат на рози и лавандула ме пленява, признава тя.

Все по-голям става интересът към Празника на лавандулата в Карлово, сподели туроператорът Николай Цуцов. Водя тук туристи от Германия, а празникът е само един нед и не мога да удовлетворя всички желаещи да дойдат, каза той.

Наистина лавандулата, която произвеждаме завладява света, вече във всяко кътче на България отглеждат това ароматно растение. Но неговият роден дом е Карловското поле, а не Добруджа, сподели Николай Калеев, който отглежда 70 декара от синьото цвете.  За поредна година  той и неговата синя градина  посрещната гостите на празника. Изследвани са качествата на маслото от лавандулата, отглеждана тук и от онази от черноземите. В маслото от Добруджа липсват четирите най-ценни съставки, които го правят толкова полезно и в медицина, и в козметиката и хранителните добавки, посочи той.

Кулминацията на синия празник бе в Бухаловия хан в Карлово. Там Емилия Анастасова от ТК „Старинно Карлово“ демонстрира изваряване на лавандула и добиване на масло. 300 килограма цвят са нужни за получаването на един килограм масло, обясни тя. 

Междувременно деца и възрастни заедно замесиха обредни хлябове, в някои от тях сложиха ароматни сини стръкчета.  Посетителите можеха да опитат сладко и ликьор от рози, гюлова ракия, както  и студен чай от лавандула.

Лавандуловата фея Цвета Шаламанова благослови жителите и гостите на Розовата долина, а когато тя премина през Еньовия венец, след нея се изви опашка от желаещи да спазят ритуала  и също да минат под венеца от билки.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?