71

Визита в Карлово: Искат от министър Цоков ПГ "Братя Евлоги и Христо Георгиеви" да стане общинска

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъдиха възможностите за модернизиране на професионалните гимназии в общината и изграждане на по-пряка връзка с местната индустрия. На срещата в община Карлово присъстваха  още заместник-кметът Антон Минев и председателят на общинския съвет Доньо Тодоров.

Кметът Емил Кабаиванов посочи, че големите машиностроителни предприятия в региона имат голяма необходимост от кадри и местният бизнес е готов да съдейства за подпомагане на обучението и обновяване на емблематичната  Професионална гимназия „Братя Евлогий  и Христо Георгиеви “. Тя е създадена през 1925 г. със средства от завещанието на двмата  братя меценати. Гимназията дълги години е сред най-елитните в подготовката на кадри за машиностроенето. В момента там учат 207 ученици, от които 79 са в специалности с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда като „Електрообзавеждане  на транспортна техника“ и „Техник по транспортна техника – Автотранспортна  техника“.

„За Министерството на образованието и науката е важно да бъде запазено обучението по такива професии и то да получава подкрепа“, подчерта проф. Цоков. По думите му през тази учебна година списъкът на професиите с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда включва 84 професии, а по тях се обучават 34 065 ученици в цялата страна. 

Д-р Емил Кабаиванов посочи, че желанието на общината също е да бъде развивано обучението по нужните за индустрията специалности и да се изгради пряка връзка на образованието с бизнеса. Общинският съвет е поискал собствеността на гимназията, която сега е държавна, да бъде прехвърлена към общината. По думите му това ще даде възможност  за нейното обновяване чрез европейски средства за интегрирани териториални инвестиции, а общината ще поеме категоричен ангажимент, че няма да допусне сливане с професионалната гимназия по ж.п. транспорт в общината, нито двете училища ще делят една сграда.     

Министър Галин Цоков обясни, че за предприемане на такава  стъпка е необходимо да се следва процедура и да се получат становища и на други институции, но се ангажира да се запознае в детайли с предложението и да се вземе най-доброто решение в полза на учениците.

Министър  Галин Цоков посети и Центъра за работа с деца на улицата в Карлово. В него специалисти осигуряват занимания и оказват подкрепа на деца, които са застрашени от отпадане от училище или вече са останали извън образователната система. Според данни на местната община, благодарение на работата на специалистите 90% от децата, посещавали центъра, впоследствие се връщат в училище. Проф. Цоков посочи, че тази дейност е пряко свързана с политиката на държавата и механизма  за обхват за връщане на отпаднали ученици в образователната система и този положителен опит може да бъде полезен и на национално ниво.

Той бе и в детска градина „Първи юни“ в града и обсъди с персонала политиките на МОН  по отношение на детските заведения и предложенията в яслените  групи да работят и педагози заедно с медицинските сестри. Служителите изразиха задоволство от подобряването на условията на труд в детските градини. Те поставиха и въпроса за необходимостта от допълнителни стажове на студенти по предучилищна педагогика, които да оказват помощ на персонала през летните месеци, както и намаляване на броя деца, за които отговаря един педагог, за да може да се осигури по-качествена  грижа.   

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?