Вижте как Велинград отбеляза 105 г. от Балканската война

С курбан и демонстрация на бойни изкуства отбелязаха 105-годишнината от началото на Балканската война на 1 октомври на връх Велийца. Отец Данаил освети дарения от него възпоменателен кръст и отслужи панихида в чест на геройски загиналите храбри, български войни. Почетен караул направиха родолюбците от клоновете на Национално дружество „Традиция“ – „Родопчани“ от Велинград, „Поп Груйо Баски“ от панагюрското село  Баня, „27-ми Чепински полк“ от Пещера, както и от гостите на мероприятието - 68 Бригада за специални операции - Пловдив и нейният командир бригаден генерал Явор Матеев.

С минута мълчание на колене и почетен залп бе почетена паметта на загиналите. Във възпоменателното си слово кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев каза: „От нас зависи да покажем вярната посока на нашите деца, потомци на един смел народ. Нека им предадем историята на България непокътната и непроменена.”

Официални лица на събитието бяха Иво Антонов представител на министерството на отбраната, народният представител от 44-тото народно събрание Славчо Велков, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, бригаден генерал Явор Матеев, председателят  на Областна организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва майор Костадин Златев. На паметника на загиналите войни венци и цветя бяха поднесени от всички тях.

Поздравителни адреси бяха прочетени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и Димитър Гечев народен представител от 44-тото народно събрание. Бяха демонстрирани бойни изкуства, а на полеви условия бе раздаден и курбан в памет на загиналите.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?