Следвайте ни

Вицепрезиденът Илияна Йотова: Ботев е от онези величави личности, които променят света

viber icon

Калофер чества 172 години от рождението на Христо Ботев. Да присъстват на тържествения митинг, посветен на гениалния поет и революционер, се събраха много граждани на Калофер и гости от региона и страната. В проявите участваха вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът Марияна Николова, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, кметът на Калофер Румен Стоянов, народни представители, общински съветници. 

Проявите в Калофер започнаха с военен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева в националния музей „Христо Ботев“. По-късно на паметника на Ботев в мемориалния комплекс  бе положен гирлянд на славата, поднесени бяха венци и цветя.

"Има исторически събития, които никога няма да забравим, които се предават от поколение на поколение и които са определяли развитието на българската държавност", заяви в своето встъпително слово кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той припомни, че великият поет, публицист и революционер Христо Ботев е един от духовните ориентири на българската нация. "Нашата голяма отговорност е да предадем нашето преклонение пред величието на Ботев на идните поколения", заяви още Кабаиванов. Той призова никога  да не забравяме, че Христо Ботев обединява  българите в нашите български духовни граници навсякъде, и там, където има българи по целия свят.

"Днес, на Богоявление, величествената фигура на Христо Ботев ни събира отново в Калофер и в неговия дом. В тези дни в едно се вплитат кръщението във вярата и раждането на един от най-обаятелните дейци на националноосвободителното ни движение, с неговата вяра във възкресението на един народ, в свободата и в неговото бъдеще." Това заяви в словото си за Христо Ботев вицепрезидентът Илияна Йотова. "Никак не е случайно, че огънят на Българското възраждане е горял най-силно в китните подбалкански градчета, запален на Паисиевите страници, в името на един народ, борил се за своята свобода и суверенитет, за българщината. В този край на България от калоферските и карловските родове се роди българската нация, за да пребъде и до днес", каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът заяви още, че Христо Ботев е от онези величави личности, които съдбата посочва с пръст и дарява с най-важното - да променят света наоколо.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?