Следвайте ни

Вицепрезиденът Илияна Йотова: Ботев е от онези величави личности, които променят света

viber icon

Калофер чества 172 години от рождението на Христо Ботев. Да присъстват на тържествения митинг, посветен на гениалния поет и революционер, се събраха много граждани на Калофер и гости от региона и страната. В проявите участваха вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът Марияна Николова, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, кметът на Калофер Румен Стоянов, народни представители, общински съветници. 

Проявите в Калофер започнаха с военен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева в националния музей „Христо Ботев“. По-късно на паметника на Ботев в мемориалния комплекс  бе положен гирлянд на славата, поднесени бяха венци и цветя.

"Има исторически събития, които никога няма да забравим, които се предават от поколение на поколение и които са определяли развитието на българската държавност", заяви в своето встъпително слово кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той припомни, че великият поет, публицист и революционер Христо Ботев е един от духовните ориентири на българската нация. "Нашата голяма отговорност е да предадем нашето преклонение пред величието на Ботев на идните поколения", заяви още Кабаиванов. Той призова никога  да не забравяме, че Христо Ботев обединява  българите в нашите български духовни граници навсякъде, и там, където има българи по целия свят.

"Днес, на Богоявление, величествената фигура на Христо Ботев ни събира отново в Калофер и в неговия дом. В тези дни в едно се вплитат кръщението във вярата и раждането на един от най-обаятелните дейци на националноосвободителното ни движение, с неговата вяра във възкресението на един народ, в свободата и в неговото бъдеще." Това заяви в словото си за Христо Ботев вицепрезидентът Илияна Йотова. "Никак не е случайно, че огънят на Българското възраждане е горял най-силно в китните подбалкански градчета, запален на Паисиевите страници, в името на един народ, борил се за своята свобода и суверенитет, за българщината. В този край на България от калоферските и карловските родове се роди българската нация, за да пребъде и до днес", каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът заяви още, че Христо Ботев е от онези величави личности, които съдбата посочва с пръст и дарява с най-важното - да променят света наоколо.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?