Следвайте ни

Вицепремиерът Марияна Николова обсъжда развитието на туризма в Хисаря с местната власт

Марияна Николова покани участниците в срещата да публикуват в социалните мрежи местни забележителности

viber icon

Хисаря предлага балнеотуризъм, а богатството на  минерални извори допринася за развитието на СПА услугите в района. Трябва да се осигури свързаност на туристите от местата за настаняване към културно-историческите забележителности в региона, за да се съчетават продуктите и по този начин да се стимулира икономиката. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работната си среща в Хисаря с представители на местната власт в Област Пловдив. В дискусията участваха Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма, Дани Каназирева, областен управител на Пловдив,  Пламен Панов, зам.-кмет по „Култура, археология и туризъм“ на Пловдив и Пенка Ганева, кмет на община Хисаря.

По данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ)  над 61 хил. туристи са пренощували в местата за настаняване в община Хисаря от началото на 2020 г. до 22 август, обобщи Марияна Николова. Основната част  от  тях  над 60 хил. са били български граждани. От началото на година в местата за настаняване в общината са пренощували над 240 руски туристи, близо 100 немски туристи, близо 80 украински туристи и над 70 турски туристи.

В Пловдивска област от началото от 1 януари до 22 август в местата за настаняване са пренощували  184 хиляди туристи, от които над 162 хиляди са българите.

Според кмета на Хисаря Пенка Ганева общината е засегната от пандемията  Ковид -19 доста сериозно, но вече започва да се усеща излизане от  кризата. Хотелите в града са пълни и се надявам това да продължи и занапред, коментира тя.

По време на срещата вицепремиерът обсъди с представителите на местната власт рекламирането на различните забележителности, места за настаняване и бъдещи инициативи в областта на туризма. Министърът подкани присъстващите да се включат с видеоклипове на малко познатите забележителности в област Пловдив, които след това да бъдат популяризирани в социалните мрежи.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Тракийският култов център  от V-IVвек пр.н.е. на Четиньова могила край Старосел и съвременния параклис „Св. Спас“. Тя бе придружена от областния управител на Пловдив Дани Каназирева и кмета на община Хисаря Пенка Ганева.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?