1939
Следвайте ни

Вергилий вдъхновява абстракционист от Карлово СНИМКИ

viber icon

В родния си град всичко получавам даром от моите предци, казва Румен Читов, който 36 години работи с немски галерии от столицата

Румен Читов е абстракционист, концептуалист, философ. За него казват, че е сложен и претенциозен като художник и интелектуалец. Ярък талант, носещ много знание, което ни предава с творбите си. Той е художник с много идеи, виртуоз на четката и багрите и с високи и безкомпромисни критерии към това, което прави.

В продължение на 36 години той живее и работи в София. Дълги години бил на свободна практика, знае и плюсовете, и минусите на попрището на художника, когато работи, без да е обвързан с работно място и конкретен договор. "Свободната практика беше възможна, защото по това време работех с немски галерии. И усещането, статутът ти и самочувствието, и не на последно място финансовата реализация - това е невъзможно в България", разказва Румен Читов.

В началото на промените в София идвали много галеристи от Европа, повечето от които от Германия. Проверявали какво се случва в тази непозната за тях бивша социалистическа държава. Били изключително позитивни. И художникът абстракционист  Румен Читов се оказал интересен за тях. През годините той работил с четири немски галерии - във Висбаден, Кьолн, Дюселдорф и едно малко градче Кевилар, което се намира на 8 километра от холандската граница. А галеристите били неговите меценати.

"За един художник Германия е много добро място, публиката е по-многобройна, любопитна, с познания за  изкуството, разказва Румен Читов. Интересът към това, което представях, беше огромен. Но това се случваше в едни малко по-други години. Пазарът на изкуството се влияе от световните икономически събития, сега условията там не са същите. Ала си остава страна, изключително жадна за изкуство. Разбира се, конкуренцията е огромна, а това е само положително явление", смята той.

Преди пет години Румен Читов се завърна в Карлово. Родното място започна да ме вика, признава художникът.

Той  продължава да рисува и да показва картините си и в Карлово, и в София, като абстракцията остава неговия начин на изразяване.

Понякога извлича темите за творбите си от класически произведения, а последните му изложби са вдъхновени от поезията на Вергилий.

"Бях поразен от простотата и величието в тази поезия.Тези две величини са изразени по изключителен  начин - това всъщност е  космос - пастирски песни, които на пръв поглед могат да бъдат тотално безинтересни, но ако се вгледаш в тях, става въпрос за любов, приятелство, болка, за родина и радост. Изведнъж целият свят е там.

Исках да нарисувам десет картини, посветени на десетте еклоги /песни/  на „Буколики“ и смятах да са в квадратен формат, за да може абстрактността на формата да премине в някаква неилюстративна форма на изображението. Но когато започнах да работя, квадратът вече не ми вършеше работа и преминах в един по-различен формат. По-късно се роди другият цикъл по  „Георгики“ на Вергилий. Но не съм затворил тази  страница", казва художникът.

Картините бяха показани най-напред в Карлово. А наскоро и в софийската галерия „Интро“ под общото заглавие „Следващото поред единство“.

"Когато си дойдох тук, където съм роден, когато минавам покрай зида, който е част от старата ни къща, аз знам коя стая е била там, това е невероятно зареждащо. И всичко това  го получавам даром от моите предци. Освен това тук имам огромна и разкошна база, за да живея и рисувам", споделя художникът.

От известно време Румен Читов преподава на деца. Поканила го директорката на Основно училище „Райно Попович“ Дарина Стеева. "Учениците са сто процента роми. Разбрах, че това са други хора. Това, което можеш да кажеш на хора от друг етнос, при тях трябва да бъде преведено на един по-специален емоционален език. Те са изключително емоционални, изключително верни, когато им спечелиш доверието", разказва той.

Скоро забелязал, че децата са много продуктивни. Така започнал да прави изложби в двата училищни коридора - на всеки 40 дни. Събирали се по около 400 рисунки, а учениците били във въэторг.

"Това е друга емоция, която е толкова важна за мен, колкото са важни и двете ми ръце", споделя той.

Така се родила идеята да свърже децата с едно от сакралните места на Карлово - къщата на възрожденския учител Райно Попович, която е част от комплекс „Старинно Карлово“ и която представя възрожденската просветна школа на града. От две години там винаги има изложба от по 50 рисунки на учениците му. 

 

Картини в Европа

Картини на Румен Читов са притежание на Националната художествена галерия, на Софийска градска художествена галерия, на галериите в Пловдив, Русе, Видин, Казанлък, Търговище, Стара Загора, Варна, Министерство на културата. Негови платна са притежание на частни колекционери от Германия, Белгия, Бразилия, България, Люксембург, Франция, Италия, Испания, Гърция, Великобритания.

 

Детска изложба в Пловдив

На 10 ноември Румен Читов ще подреди изложба от рисунки на своите ученици в Регионалния инспекторат по образование в Пловдив. Поканата за това гостуване към карловския учител отправила инспекторката по рисуване, музика и хореография в РИО-Пловдив.

"За чистотата на детската рисунка е писано и говорено много, но това, което виждам всеки ден, е много вдъхновяващо, признава той. Обичам ги тези деца. Много се радвам, като дойде ваканция, но когато тя свърши и отида да ги видя, си давам сметка, че се привързвам към тях", признава художникът.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Mимето

Mимето

07.11.2021 | 13:28

Буланата на миндеря би вдъхновила и Вергилий

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?