46

Вдигат паметна плоча на загиналите в Марино поле

Паметен знак, посветен на загиналите по време на бомбардировките през Втората световна ще бъде изграден в карловското село Марино поле. Инициативата е специално създаден комитет,  предложението ще бъде разгледано на заседанието на местния парламент днес. Намерението е паметният знак – плоча с възпоминателни надписи, да бъде поставена край кметството на Марино поле.

На 12 юни тази година се навършват 78 години от бомбардировките на летище „Марино поле“ и едноименното село. През 1944 г., в края на Втората световна война, летището е бомбардирано два пъти. Загиват много летци, войници и офицери, както и цивилно население от Марино поле, Ведраре, село Васил Левски, Калофер и още няколко близки населени места. Голяма част от тези хора са погребани в гробището на Марино поле. Там има общо войнишко гробище.

В памет на загиналите миналата година на 11 ноември в пострадалото село край близкото летище бе направеха панихида. На възпоминанието присъстваха председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, общински съветници, представители на общинската администрация, на Историческия музей в Карлово и жители на Марино поле. Изготвен бе списък с имената на загиналите военни и цивилни граждани. Съставен бе инициативен комитет, който да направи предложението пред Общинския съвет и заедно с общинската власт да осъществи намерението.

Днес Общинския съвет разгледа докладната записка, която ще внесе общинската съветничка д-р Татяна Пелева. Предложението е паметният знак да бъде изграден с общински средства.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?