49

Вдигат фотоволтаична централа на покрива на карловската болница

Фотоволтаична централа ще бъде инсталирана на покрива на МБАЛ „Д-р Киро Попов“, с генерираната електроенергия съоръжението ще захранва основно болницата  на преференциални цени за тока. Останалата част ще се продава. Предложението е на инвеститора „Сгрей Стоун България“  ЕООД с управител Свилен Баев,  дружеството е учредено през 2019 г. и е със седалище София.

То ще бъде внесено за обсъждане на предстоящото в четвъртък, 27 януари, заседание на Карловския общински съвет от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов.

Намерението на „Грей Стоун България“ е да изгради върху покрива на сградата на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ фотоловтаична електроцентрала с площ 1177 кв м. Предвижда се тя да бъде с инталирана мощност 251.94 kWp. При изграждането ще се монтират монокристлани фотоволтаични панели, монтирани на метална носеща конструкция, захваната към покрива с анкерни болтове. Там ще бъдат разположени още 8 хибридни инвертори, 2 мрежови инвертора и 16 батерии.

Община Карлово е възложила на оценител  на имоти да направи пазарна оценка на правото на строеж, тя възлиза на 74 900 лева без ДДС.

За да оползвтори терена в района на болницата и постигне генериране на по-голямо количество електроенергия, „Грей Стоун България“ предлага на община Карлово дружеството да изгради навес с площ 36 км. Предвижда се той да бъде над първите три паркоместата, които не са за инвалиди и върху него да бъдат монтирани  фотоволтаични панели от същия вид. 

Пазарната оценка на строително разрешение за тази дейност е на стойност 2 200 лева без ДДС.

След изграждането на фотоволтоичната централа инвеститорът има намерение да го използва в продължение на 25 години.

Предстои на 27 януари Общинският съвет да вземе решение за това предложение.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Браво!

Браво!

28.01.2022 | 13:03

Похвално начинание. А защо не по покривите на всички обществени сгради в България /на първо време / да се монтират подобни централи?!?

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?