Следвайте ни

Възраждат проекта за надлеза над жп линията Пловдив-Хисаря

Недовършеният обект на пътя край Черничево стърчи като призрак вече 30 години

viber icon

Има шанс надлезът над жп линията Пловдив-Хисаря край Черничево  да бъде довършен, обектът стърчи като призрак близо 30 години. Кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева и областният управител Дани Каназирева инициираха неговото доизграждане. Те предприеха действия за включването на надлеза в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ и очакват реално дейностите да започна през следващата година.

Две десетилетия хисарчани настояват за довършване на този обект, за да се облекчи пътуването между курортния град и Пловдив.Това става неотложно след обновяване на шосето Дуванлий-Черничево, в чиято отсечка попада и обектът.

С изграждането на надлеза над жп линията  Хисаря-Пловдив ще се премахне съществуващия жп прелез  на третокласния път Хисаря-Черничево, ще се  отвори шосето и автомобилите няма да изчакват преминаването на влаковете, коментират жители на курортния град.

Строителството  на надлеза е започнало през 1988-1990 година. Тогава са изградени насипите зад устоите и трошенокаменната основа на пътната конструкция. През 1990 г„ строителството  спира поради липса на средства. През 2000  г. работа е подновена и отново спряна. През 2002 г. изпълнението на обекта е възложено на „Мостстрой“, но скоро отново е спряло поради липса на средства.

Последният опит да се довърши обектът е през 2015 г., когато по настояване на община Хисаря АПИ обявява обществена поръчка за изпълнител, която включва обследване на строежа и изготвяне на технически проект. Стойността на строителните дейности тогава е около 3.2 млн. без ДДС, а срокът за изпълнение 360 дни. Но до довършване на обекта отново не стига.

Неотдавна  община Хисаря отново задвижи процедура по отчуждаване на последния частен имот, в който влиза недовършеният обект. Общинският съвет е гласувал решение за заплащане на обезщетение на  собственика. Чака се конкретната оферта за стойността. С това формалните пречки пред продължаване на строителните  дейности приключват.

Следващите действия ще са от  АПИ - Пътната агенция да актуализира  проекта за надлеза, коментира инж. Пенка Ганева. Изтекло  е много време от  неговото създаване, а от тогава са променени някои нормативни изисквания.

Надлезът край Черничево е държавен обект и областният управител Дани Каназирева работи много активно по приключване  на това строителство, коментира още кметът на Хисаря.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

срамота!

срамота!

19.10.2020 | 14:34

30 години не могат да довършат надлез изграден на половина

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?