Следвайте ни

Вандали разрушиха врата и огради в НП "Централен Балкан“

viber icon

Вандали разрушиха оградни съоръжения и врата на територията на НП „Централен Балкан“.  Повредите по преградите са били установени на 27 август при обход на паркови служители в района. Съоръженията – врата и дървена ограда с дължина 12 метра, са изградени в местността Каменливеца  в охранителен участък „Джендема“ в защитената територия. Те са направени с цел да пазят резервата и са част от изградено съоръжение от обект „Параджика“, в изпълнение на проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан".

Изграденото съоръжение служи за ограничаване на нерегламентираното навлизане на домашни животни в  природни местообитания: 9110 Букови гори от типа Luzulo-Fagetum и 9130 Букови гори от типа Asperulo-Fagetum, граничещи с пасищни територии. Оградите са с цел запазване на природните местообитания от негативните въздействия на пашуващите животни. Подобни съоръжения са необходими поради наличието на свободно пащуващи животни и навлизането им в горски територии.

Постоянното навлизане на домашни животни в горските местообитания води до тяхната фрагментация, обедняване на тревния състав, механични повреди, утъпкване, системно замърсяване на питейни водоизточници, безпокойство на дивите животни и др.

От дирекцията на НП „Централен Балкан“ апелират всички, които милеят за природата, да не остават безразлични към подобни посегателства, да подават сигнали, показващи подобни действия от страна на посетители в защитената територия.

Телефон за подаване на сигнали: 35966801277 (всеки делничен ден от 8.00 до 16.30 ч.), 359886090658 (в извънработно време) и на електронна поща [email protected]

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?