1553
Следвайте ни

Вандали потрошиха паметника на велик българин в Сопот

viber icon

Вандали разбиха части от паметника на Кирил Нектариев в Сопот. Откъртени са големи парчета от мраморния фундамент. За това алармира в социалните мрежи поетът Васко Попов, бивш председател на Общинския съвет в града на Вазов.

Вадналщината е станала миналия ден по обяд между 12 и 14 часа. 

Паменикът на Кирил Нектариев бе издигнат преди две години по инициатива на кмета на общината Деян Дойнов. А преди броени дни - на 5 септември, по случай празника на общината бе представена книгата на историка Стефан Шивачев за Кирил Нектариев.

Кирил Нектариев е роден пред 1798 година в Сопот. Той е сред на големите български дарители в българската история.
Още на младини той поема по пътя на баща си, приемайки монашество, и достига до високи църковни постове. Използва ги не за собствено благоденствие, а за благото на образованието, и най-вече за девическото. Дарява 450 златни лири като капитал в полза на Сопотското девическо училище. Прави дарения и на девическите училища в Карлово, Калофер и Пловдив.

В завещанието си от 4 март 1868 г. Кирил Нектариев дарява на двете сопотски училища (мъжко и девическо) 16000 гроша, на манастира „Свети Спас“ 10000 гроша, и още 10000 гроша за поправка на манастирската черква, на Сопотския девическия манастир „Въведение Богородично“ 2000 гроша. Недвижимите си имоти: ниви, гори и воденица, дарява на училищата в Сопот, Карлово и Калофер, а на Пловдивското девическо училище „Свето Благовещение“ сумата от 15000 турски лири (или 10000 сребърни рубли).

Посегателството срещу паметника на духовника и дарителя Кирил Нектариев не е единствената вандалщина в Сопот. Градът често осъмва ту с разбита детска площадка, ту с изпотрошени пейки и беседки или разбити циментови саксии кошчета на боклук. Преди седмици на сол станаха стените на автобусна спирка пред портала на ВМЗ.

Според местни хора това са прояви на наркомани, които дори и денем не спират да вилнеят и унищожават имуществото на града. Досега обаче няма заловени за зулумите в Сопот.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Лош материал - абсолютно прав е Борисов!

Лош материал - абсолютно прав е Борисов!

26.09.2021 | 15:23

И никой нищо не е видял? Много работливи хора в този Сопот... Човек не е останал, та да чуе или види кой кърти... Или то не е тяхна работа? А с цъкането с уста включиха ли се?

Отговори
0 0
Деян ....................

Деян ....................

23.09.2021 | 09:23

Нямало заловени !Питам се имаме ли общество на този етап на развитие като народ ?Обвиняваме наркоманите !А защо допуснахме да ги има и все повече и повече се увеличават в годините ?нещата стоят на друго по високо място за решаване и то е Н С !Там онези чичковци и лелки трябва да помислят и за това обществено зло ако има с какво !На където и да погледнем всичко е Пунта Мара -Българска !Изпращаме ги в Н С за добро и те забравят още на прага за какво са там !Започват игрите за лично забогатяване и на целите им родове до девето коляно на гърбът народен !А нещата са толкова прости и лесни но как да го сторят когато мислят с задните си части !Затова драги НАРОДЕ преди да се довериш мисли и то много добре що после ще страдаш ТИ и твойте деца и внуци ако са все още в България ! Защото ако не мислиш мафията мисли !Независимо коя е тя :синя ,червена ,жълта ,зелена или пембяна !Да кажем стига на търтейте на 14 .11.2021 година ! Нашия вот има значение и то много голямо нека си говорят що щът !30 години разграбване до кога ,до кога ще търпим тази вандалщина ,това безобразие ! НАРОДЕ !

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?