2374

Вълнуващ концерт на пианистката Александра Фол събра почитатели в Свежен

Концерт на световно признатата българска композиторка и пианистка – д-р Александра Фол в Архитектурно-историческия резерват в Свежен даде началото на летните културни прояви в най-красивото село в Сърнена Средна гора. Александра Фол изпълни филмова музика, тя представи и българската  премиера на произведение на Матю Лейн. Концертът се проведе с любезното съдействие на Община Брезово и бе подарък от известната пианистка.

Доктор Александра Фол е родена в София, където  завършва Средното музикално училище „Любомир Пипков“ и започва обучение по композиция и пиано в Националната музикална академия в София. След спечелена стипендия „Леонард Бернщайн“ за специализация по композиция в лятна академия в САЩ е поканена да продължи своето образование с пълна стипендия в Бостънския университет, където завършва бакалавърска степен със “сума кум лауде“ (с големи почести). Завършва магистратура в САЩ и докторантура в Канада, също с пълни стипендии.

Още като ученичка печели редица национални и международни конкурси като пианист и композитор. Специализирала е изпълнение на орган при Джулиан Вахнер, Джеймс Дейвид Кристи и Дейвид Хигз. Реализацията на д-р Александра Фол е като композитор, органист и пианист. Нейни композиции са свирени в България, Канада, САЩ, Германия, Швейцария, Холандия, Полша, Финландия, Япония, Тайланд и др.

В момента е музикален директор, главен органист и пианист на Обединената църква "Св. Джеймс" в Монреал, която е национален паметник на културата.

Събитието се проведе в Архитектурно-историческия резерват в Свежен сред руините на старата църква „Св. Георги“, открита и частично реставрирана преди две години. Концертът привлече многобройна публика от над 120 души от всички възрастови групи, любители на класическата филмова музика, част от които бяха кметът на община Брезово Христо Енков, заместник-кметовете и общински служители. Слънчевото време отразяваше настроението на хората, а автентичната атмосфера и уникалното изпълнение на музикантката изпълниха пространството и пренесоха слушателите в различни времена.“ Д-р Александра Фол обра овациите на публиката.
Концертът на знаменитата музикантка е началото на поредица от прояви, които през това лято ще зарадват почитателите на Свежен. Неговият успех ни дава смелост следващото лято да направим концерт с повече музиканти, заяви кметът на община Брезово Христо Енков.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?