Следвайте ни

В Свежен грейна реставрираната къща на полк. Владимир Серафимов /Снимки/

viber icon

Къщата на героя от Сръбско-българската война полк. Владимир Серафимов в   Свежен грейна днес след реставрация, направена по проект на община Брезово. Откриването и събра  десетки общественици, експерти и историци, свързани с обновяването на къщата и експозицията, уредена в нея, както и стотици почитатели на героя и на най-красивото  село в Сърнена Средна гора. Домакин на събитието бе кметът на Брезово и бивш кмет на Свежен Христо Енков, по чиято инициатива бе реализиран мащабен проект за реставрация на къщата на  пълководеца, както и за археологическо проучване, частично реставриране и консервиране на основите на два изключително важни исторически обекти от Средновековието – старата църква „Свети Георги“ и на сградата на Аджарската преписна школа.

Това е свято място – тук е  родната къща на големия пълководец полк. Владимир Серафимов, тя е на повече от 250 години и  пази спомена за Васил Левски, който е бил чест гост в нея, припомни в емоционално  слово Христо Енков. За църквата „Свети Георги“ се споменава в източници от 1635 година, а преписи на църковни книги, направени в Аджарската школа, съществувала през 17-18 век,  се пазят днес в Лондон и Санкт Петербург,  каза още  Христо Енков.

Сред гостите бяха заместник-областният управител Петър Петров, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, командирът на 101 Алпийски полк в Смолян, директорът на НП „Централен Балкан“ Генчо Илиев, кметове на съседни общини. Сред гостите бе и внукът на полк. Владимир Серафимов – музикантът Валди Тотев. В чест на героя от Родопската шипка до родната му къща застана почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

В основата на екипа, осъществил реставрационните дейности по 250-годишната къща, е архитект Мария Каразлатева, експерт в Министерството на културата и един от най-добрите специалисти по възрожденска архитектура у нас.

Съществена част от  проекта е археологическо проучване на терените, където са били старата църква „Свети Георги“. Разкопките на обекта бяха осъществени от археолога от Националния исторически музей Мартин Христов. Екип, ръководен от него, разкри и основите и на  сградата на Аджарската преписна школа, която е била в непосредствена близост до църквата. Основите и на двете сгради са частично реставрирани и консервирани и експонирането им дава ясна представа за средновековния Аджар и усилената просветна и културна дейност, която е кипяла там.

По проекта между къщата на полк. Владимир Серафимов и останките от църквата „Свети Георги“ бе изграден  информационен център, в който са подредени артефакти от историята на Свежен. Макар и  с модерна  архитектура, визията му е в пълна хармония с околната среда. В него има зала за интерактивно представяне на историята на Свежен.  Мултимедия  ще представя от една страна личността на Васил Левски, затова ще има  връзка с Националния  музей „Васил Левски” в Карлово, а  от друга с Регионалния исторически музей в Смолян, където са показани материали за живота и делото на полк. Владимир Серафимов – освободителят на Родопите, обясни арх. Мария Каразлатева.

За да бъде реализиран този проект семейство Стефанови от Свежен дари част от свой имот, в който попадат останките на църквата  "Свети Георги" и сградата на Аджарската преписна школа.

За реализацията на този проект, свързан с паметта за полк. Владимир Серафимов, Христо Енков бе награден от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов с медал „100 години от Първата световна война“.

В чест на големия военен деец почетна рота от 61-ва Стрямска бригада поднесе венци пред родната му къща.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?