Следвайте ни

В Сопот подкрепят възрастните хора с патронажна грижа

viber icon

Възрастни хора с увреждания или под карантина заради COVID-19 от община Сопот ще получат подкрепа по проект на програма „Патронажна грижа +“. За целта Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 с бенефициент Министерство на труда и социалната политика предостави на общината 160 925.91 лева. 

С „Патронажна грижа +“ се дава възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. 

Проектът предоставя възможност за предоставяне на грижа и подкрепа за хората в напреднала възраст в тяхната домашна среда. Те могат да получат услуги на база индивидуалните им потребности и при предварително изготвен график. Патронажната грижа включва комплекс от услуги като помощ в дома, медицински услуги, психологическа подкрепа, насочена към възстановяване и социална интеграция, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите). 

По новата процедура се създават възможности за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, с цел превенция от заразяване с коронавирус. При изпълнение на проекта могат да бъдат включени дейности, свързани с дезинфекция на сгради, тестване на персонал и потребители, преграждане на помещения с цел изолиране на заразени потребители, допълнителни възнаграждения за персонал за извънреден труд и др.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?