46

В Сопот обсъждат по-ниски заплати на кмета и старейшините

Общинските съветници в Сопот започнаха обсъждане на предложение на кмета Деян Дойнов, с което той иска да бъде намалена неговата заплата, както и възнагражденията на старейшините. До безпрецедентната ситуация се стигна след като стана ясно, че фондът за дейност на Общинския съвет е изчерпан през октомври и ако трябва да бъдат платени заплатите на общинските съветници, то те трябва да гласуват разходи от бюджета, предвидени за инфраструктура. Ситуацията е критична и заради прогнозата, че съставянето и гласуването на общинския бюджет за 2023 г. е в зависимост от това на избирането на правителство и приемане на държавния бюджет и това може да стане след евентуално нови парламентарни избори.

Снощи докладната на кмета на Сопот бе представена за обсъждане в три от постоянните комисии към Общинския съвет. Дойнов предлага от 1 декември неговата заплата да стане 1700 лева,  намаляване на заплатите на общинските съветници  в размер на  10 процента от работната заплатата на администрацията в общината и възнаграждение за председателя на Общинския съвет в размер на 50 на сто от заплатата на кмета.

 Предложението на Дойнов породи бурна дискусия. В хода на изказванията стана ясно, че средствата, гласувани в общинския бюджет за дейност на Общинския съвет са близо 300 000 лева, те са изцяло от местни приходи и представляват една трета от парите, които се събират в общинската хазна от местни данъци и такси. За тази година обаче те са изхарчени за заплати още до края на октомври. 


Не получава ли кметът на Сопот и служителите в администрацията най-големите заплати в Пловдивска област, репликира председателят на Общинският съвет Нели Пенева изказване на зам.-кмета Николай Новаков, направено преди медиите, че общинските съветници в Сопот и неговият председател са с най-големи заплати в Пловдивска област.  Заплатата на кмета и на част от общинските служители се осигуряват от държавата, а на общинските съветници от местните данъци и такси, посочи Новаков. 

Ако се приеме заплатата на кмета да е 1700 лева, това означава, че той ще получава по-ниско възнаграждение от своя заместник и от кмета на Анево - единственото населено място в общината извън Сопот, коментира председателят на Общинския съвет Нели Пенева.

 

В отговор на предложението на Дойнов за намаляване на неговата заплата и на възнагражденията на общинските съветници дойде предложението на общинските съветници от БСП Станислав Стоенчев и д-р Пепа Попова. Те предлагат кметът да получава минимална заплата, председателят на Общинският съвет 90 процента от нея, а всички общински е съветници да работят без възнаграждения.

Когато обаче се стигна до гласуване на предложенията, нито от тях не събра нужното мнозинство. Предстои докладната записка на Деян Дойнов да бъде разгледана на редовно заседание в Общинския съвет, както и останалите предложения, ако бъдат потвърдени на сесия. Тогава председателите на постоянните комисии ще докладват, че комисиите не подкрепят предложенията, а окончателното решение трябва да  бъде взето от съветниците.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?