Следвайте ни

В Сопот обявиха носителя на Вазовата награда Снимки

Ако не приемем Закон за българския език, правим отстъпление от предците ни и от духа на Народния поет, заяви носителят на приза Боян Ангелов

viber icon

Писателят Боян Ангелов е тазгодишният носител на Вазовата награда за литература. Това съобщи днес в Сопот Иван Гранитски, член  на комисията, която излъчва лауреатите.

 

 

Обявяването стана на хълма Трапето в Сопот пред надписа „Аз съм българче“. На своеобразната церемония присъстваха всички членове на комисията, чийто председател е доц. Григорий Вазов. В нея влизат още литературната изследователка Катя Зографова, журналистката Валерия Велева, директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив д-р Стефан Шивачев

Комисията единодушно реши тазгодишният лауреат на Вазовата награда да бъде  поетът и изследователят на възрожденската книжнина, публицистът, есеистът, Боян Ангелов, който сега е и шеф на СБП, обяви председателят на комисията Иван Гранитски. Той аргументира избора с това, че творчеството на Боян Ангелов е богато и значимо, творбите му  следват високата Вазова традиция на пиетет към родната природа, към силна социална значимост, на силен поетичен социален патос.

 

На въпрос на „Марица“ какво е за него Вазовата награда, Боян Ангелов заяви: 

„Човек има и мечти, и блянове. Този приз е над моите блянове, защото знаем, че бляновете са неосъществими мечти. За мен, каквото е останало от живота, трябва да се стремя да остана достоен за тази награда или поне в лицето на българските читатели непрекъснато да я защитавам - преди всичко със защита на българския език, на българската писменост, на българската книжовност.“

Боян Ангелов припомни,  че Съюзът на българските писатели, чиито почетен председател  за вечни времена е Иван Вазов,  води една отчаяна борба за приемане на Закон за българския език. Защото ако имаше такъв закон, нямаше да имаме проблеми с Македония, с т.нар. македонски език, можеше да решаваме множество политически въпроси, коментира още лауреатът. Според него ако не се приеме този закон, който е залегнал в Конституцията като проект, обществото прави едно много голямо отстъпление от предците ни, от Вазов и от десетки хиляди български войници, които са умирали за България.

 

Вазов е един от вулканите на българската литература и той, може наистина да се каже, че е истински следовник на братята Кирил и Методий, на Паисий Хилендарски, подчерта още носителят на най-голямата литературна награда.

Носител на Детската Вазова награда е авторският колектив на последния брой на списание „Любословие“, обяви Иван Гранитски. Изданието дава възможност за изява на млади творци, които подхождат отговорно към словото и таланта си. То поставя теми, свързани с устоите и ценностите, които вълнуват човечеството от древността до днес и ни напомня на какво и кого не бива да изменяме в съвремието си, подчерта председателят на комисията. 

Зрелостта на учениците, тяхното разбиране за традиция, образ и слово не позволява излъчването на един от тях като персонален победител, но ни задължава да насочим вниманието си към имената на тези деца и да следим развитието им в бъдеще, каза Иван Гранитски. 

Вазовите награди ще бъдат връчени на лауреатите на официална церемония на 9 юли, рождената дата на Иван Вазов, в Сопот.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?