Следвайте ни

В Сопот местната власт пита гражданите за дейност „Чистота“

viber icon

Местната власт в Сопот откри дискусия с гражданите колко пари да бъдат събрани в план-сметката за чистота и как да бъдат похарчени  през 2021 година. Това е нова инициатива на кмета  Деян Дойнов и ръководството на малката подбалканска община със заявка от тяхна страна да търсят широк обществен консенсус по всеки въпрос в местното самоуправление. През тази, а и през миналите години за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битовите отпадъци общината допълва план-сметката с около 155 хиляди лева. Всяка година обаче за тази дейност се харчат все повече пари  -  расте  и  количеството на битовите отпадъци, които Сопот  депонира в Регионалното депо, растат и  таксите, които се плащат за това.

Местната власт  иска да   разпредели очакваните приходи в сметката между таксите за депониране, заявките на гражданите за нови съдове за смет, издръжката на звено „Чистота“ с 15 работници на минимални заплати и почистването на нерегламентираните сметища, за чието почистване са нужни около 1 милион лева заедно с гражданите. Преди близо три седмици администрацията ги призова  да споделят своето мнение, а едновременно с това насрочи и обществено обсъждане по въпроса като своя инициатива, без законът да изисква това.

Едва трима граждани и двама общински съветници дойдоха на обявеното обсъждане в зала „Хаджи Гьока Павлов“.

Не питайте гражданите, вие трябва да предложите решението, заяви председателят  на ВМРО-БДН Никола Пингелов. Той оприличи дейност „Чистота“ на занаятчийска услуга  и допълни ,че който предлага услугата, той определя цената.

Годишно община Сопот депонира на сметището в Карлово около 4000 тона битови отпадъци. Таксите, които трябва да платим на Регионалното депо през 2021 година са в размер на 560 хиляди лева. Има заявка от граждани за 200  нови съдове за смет, има издръжка на звено „Чистота“, има нерегламентирани сметища, обясни зам.-кметът Николай Новаков. Ние търсим мнението на гражданите дали да се намали разходната част в план-сметката, с колко и в кои дейности, за да сме единни в очакванията на хората и в решенията на местната власт относно  сумите, които ще се заложат за следващата година, посочи той.

Гражданите на Сопот и Анево обаче не проявиха интерес колко пари ще трябва да платят за чистотата на своя град през следващата година, въпреки активно отправяната покана в продължение на 20 дни. Те имат възможност да дадат своите предложения  и писмено до 16 юли.

Нямаме притеснение за приходите от местни данъци и такси в общинския бюджет, заяви заместник-кметът Николай Новаков. Общината е безкомпромисна и   имаме събираемост 100 процента. Но чистотата е важна услуга, за която гражданите плащат и затова, без законът да го изисква, ние търсим тяхното мнение колко пари да харчим за тази дейност, защото приходите в план-сметката „Чистота“ ги плащат те. Само преди 20-тина дни администрация поиска от Общинския съвет решение за размера на данъка за недвижимо имущество за 2021 година, но местния парламент не успя да сформира общо мнение и до решение не се стигна.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?