46

В музей "Васил Левски" в Карлово: Деца рисуват Апостола и редят пъзели с лика му

Преди броени дни в националния музей „Васил Левски“  завърши четвъртия випуск  на образователната програма „Аз уча в музей „Васил Левски“. Учениците от четвъртите класове на трите карловски училища СУ „Христо Проданов“, СУ „Васил Левски“ и ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ получиха удостоверения за завършен курс на обучение.

Програмата съществува вече седем години, през които стотици ученици от карловските училища посещаваха музея по няколко пъти през  учебната година.  Програмата включва няколко инициативи,  последната е „150 урока за Апостола“, посветена на годишнината от гибелта на революционера и  намери изключително голям отзвук и в България, и в чужбина. Неин ръководител е Пламена Москова, уредник в националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

Идеята за тази програма бе вдъхновена преди повече от десет години от  моята дъщеря Малена Москова, с която от най-ранна възраст опитвахме различни методи за научаване на нови неща, споделя Пламена. Тя ми показа, че децата много по-лесно усвояват, ако информацията е поднесена под формата на игра или има включени забавни елементи.  Предложих да опитаме в музея да разказваме на малките посетители за Васил Левски чрез различни игри“, спомня си уредничката.

Предложението било прието от директорката Дора Чаушева. В началото служителите принтирали на листове различни задачи за оцветяване и рисуване на обекти, свързани с Левски – родната къща, паметника му и скулптурата на майка му Гина Кунчева, знамето на Карловския революционен комитет.

В момента в нашата образователна програма участват 42 паралелки от началния етап на обучение, обяснява Пламена Москова.

Информацията за живота и дейността на Васил Левски се поднася на достъпен език с много игрови и логически елеменити – пъзели, кръстословици, логически задачи. Темите обхващат не само живота на Васил Левски, но и дейността на карловските будители, народните празници и обичаи. Всяка година информацита се надгражда и обогатява, обяснява Пламена Москова.

Заниманията са съобразени с учебния материал, изучаван в съответния клас, като част от задачите са замислени така, че да затвърждават получените в училище знания. Освен посещения на музея, в  програмата са предвидени и няколко разходки в старинната част на града, посещение на паметни места, свързани с Апостола и карловските будители.

Последното занятие в образователната програма е изцяло под формата на игра – децата създават своя изложба за Апостола и подреждат тематични пъзели. Работата в детския образователен център е много приятна и зареждаща с положителни емоции, споделя Пламена Москва.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 1 оценки
3/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?