Следвайте ни

В Карлово започват проявите, посветени на 148 години от гибелта на Васил Левски

viber icon

В Карлово започват проявите, посветени на 148 години от гибелта на Васил Левски. Кулминацията е на 18 и 19 февруари, когато в родния град на Апостола идват  хиляди хора от града, региона и страната, за да се поклонят пред делото и паметта на най-великия българин. 

На 18 февруари вечерта от 18.00 часа на площад "Васил Левски" започва възпоминателна церемония.

На следващия ден, 19 февруари,  от 9.00 часа в църквата „Света Богородица“, в която Васил Иванов Кунчев е ръкоположен за дякон,  ще започне тържествена света литургия и  панихида в негова памет.

В 11.00 часа площад „Васил Левски“ е началото на тържествен-митинг –поклонение. След поднасянето на венци и цветя на паметника на Апостола. След това ръководството на общината ще поведе шествие от  граждани към  родната къща на Апостола. Там ще бъде връчена наградата на карловския комитет „Васил Левски“  на личност с голям принос за популяризиране делото на Апостола през последната година.

Цялата седмица до 19 февруари в Карлово е посветена на Васил Левски.

В понеделник, 15 февруари, в 17.30 часа в Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ ще бъде открита изложба от рисунки на ученици от СУ „Васил Левски“. Темата, по която децата рисуваха е „Моето творчество, вдъхновено от личността на Апостола“.

Във вторник, 16 февруари, от 14 часа в зала „Васил Караиванов“ ще бъде представена книгата на доц. Маргарита Златарева „Юридически поглед към процеса на Васил дякон Левски“ и на сборника със статии, издаден от музей „Васил Левски“  „Левски пред съда на портата“.

В сряда, 17 февруари, в Историческия музей ще бъде открита  фотодокументална изложба „150 години от откриването на карловското петокласно мъжко училище.“

Същият ден от 17.30 часа в зала „Васил Караиванов“ ще бъдат представени най-добрите творби в конкурса „Времето е в нас, то нас обръща и ние него обръщаме“.

На 18 февруари от 16.30 часа в зала „Васил Караиванов“ ще бъде представена филмовата импресия „ Апостоле на моята вяра.“

 

Всички прояви ще се проведат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?