Следвайте ни

В Карлово започва масовата ваксинация

viber icon

В Карлово започва масова  ваксинация на жителите на общината. От 29 март, понеделник, всеки, който желае,  да бъде имунизиран с ваксината на АстраЗенека, може да се запише в МЦ 1 Карлово на тел. 0335/9-32-04 от 08:00 до 10:00 ч и да бъде включен в график за по-добра координация. Това стана ясно на заседание на Временната комисия за Ковид обстановката, оглавявана от председателя на  Общински съвет Карлово Доньо Тодоров. 

От пресцентъра на община Карлово  информираха още за последното заседение на Временната комисия за Ковид обстановката. Управителят на МЦ 1 д-р Атанас Юнаков информира, че е направена организация от три екипа, които извършват едновременно ваксиниране. До края на тази седмица ще приключат имунизациите и реимунзациите  по предварително изготвения график. Д-р  Атанас Юнаков съобщи, че само за 3 дни са направени 170 имунизации, от които 54 реимунизации. 

По информация на д-р  Христо Пелев - управител на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ от началото на март през Ковид отделението са преминали 130 пациенти и 220 през Ковид кабинета. Наблюдава се повишаване на заболеваемостта при по-младите хора. Към този момент в Ковид отделението има 7 свободни легла от общо 47, а най-младият пациент е на 30 години.

Д-р Пелев представи пред ръководството на Общината и общинските съветници три стратегии, които според него ще помогнат за справяне с Ковид ситуацията в болницата. 1. Да се приемат само пациенти с изразена дихателна недостатъчност. 2. Пациенти, при които има спад на температурата, не са кислородозависими и цитокиновата буря отшумява, да бъдат дехоспитализирани и да преминат на домашно лечение.  3. Да се спре плановият прием, с изключение на спешните случаи, във вътрешно и неврологично отделение и тези отделения  да бъдат буферна зона за пациенти с Ковид. Персоналът да се реорганизира и включи в графиците за смяна на екипите в Ковид отделението през 10 дни.

В момента в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ работят 4 доброволци. Заявления за започване на работа са подали 2 лекари, желаещи да специализират вътрешни болести в акредитираната за това карловска болница.

Д-р Стоянка Делевска, председател на комисията по здравеопазване в Общинския съвет,  информира, че 90% от направените тестове на пациенти, преминали през кабинетите на общопрактикуващите лекари са положителни, не всички са тежко болни. В момента общопрактикуващите лекари не разполагат с ваксини. 

Кметът д-р Емил Кабаиванов заяви, че ще разговаря с директора на РЗИ - Пловдив за осигуряване на ваксини за личните лекари и ще осигури транспорт от Общината, за да бъдат доставени. Той поздрави д-р Христо Пелев и д-р Атанас Юнаков за направената добра и ефективна организация в двете здравни заведения.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?