Следвайте ни

В Карлово почитат великата Пенка Стоянова с барелеф

viber icon

Барелеф на  голямата баскетболистка Пенка Стоянова ще бъде поставен в Карлово в парк „Стадиона“. Това реши на свое заседание днес Общинския съвет. Паметният знак ще е дарение на града от общината и дарители и ще бъде част от поредица барелефи на забележителни български спортисти, родени в Карлово.

Преди броени дни, на 18 юни, Пенка Стоянова бе приета в Залата на славата на най-добрите баскетболисти на Световната баскетболна организация /ФИБА/. Признанието е посмъртно, тъй като преди близо три години, на 16 август 2019 г. Царицата на баскетбола напусна земния си път.

Пенка Стоянова има забележителна професионална биография. Тя е родена в Карлово и е първата българска баскетболистка, играла професионално в чужбина - от 1981 до 1983 г. тя е в  екипа на италианския „Рома“.

Пътят на  Пенка Стоянова в баскетбола започва от пловдивския тим „Марица“. С него тя е трикратна републиканска шампионка - през 1971, 1973 и 1974 с треньор Тенчо Начев. С „Марица“ тя два пъти – през 1979 и 1980 г. е финалист за купа „ Лиляна Ронкети“.

Влиянието на Пенка Стоянова върху националния отбор е голямо. Тя е негов капитан в продължение на седем години - от 1974 до 1981 г. и е била капитан на отбора за всички групи.  С националния отбор е изиграла изиграла 580 мача.

Пенка Стоянова е сребърна медалистка от олимпиадата в Москва през 1980 г. и бронзова медалистка от олимпиадата в Монреал 1976. Тя е част от  отборите, които печелят сребърни и бронзови отличия в европейски и балкански първенства.

Три пъти е била капитан на Сборен отбор на Европа – през 1972, 1976 и 1981 г.

От 2007 г. Пенка Стоянова е включена в списъка на ФИБА от 35 баскетболисти, допринесли най-много за световния баскетбол.

До края дните си Пенка Стоянова бе неизменно свързана с родното Карлово. В знак на признание към спортната дейност на великата баскетболистка неотдавна Общинският съвет прие решение нейното име да носи спортната зала на Средно училище „Васил Левски“ – най-доброто спортно съоръжение в региона.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?