49

В Карлово откриват уникална изложба, посветена на Васил Левски

Изложба, посветена на 150 години от гибелта на Васил Левски, ще бъде открита утре, 28 март, в 17.00 часа в Художествената галерия в Карлово.

Експозицията проследява как се изгражда образът на националния герой в периода от първите години след трагичната му смърт до 1933 г.

Вниманието на авторите е насочено към ключови места на памет, които и днес участват активно в създаването на представата за Дякона – творбите на Христо Ботев и Иван Вазов, първите негови биографии, дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов, паметниците в София и Карлово, неговия архив, издигнатите наново Къкринско ханче и къща музей в родния му град, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др.

 Акцентите върху първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898) – и създаването на Народния комитет „Васил Левски“ (1923) хвърлят допълнителна светлина върху институционализирането на паметта за героя.

Изложбата е под наслов „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“. Тя е подготвена съвместно от екип от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на Българската академия на науките.

Авторите на изложбата са доц. Алека Стрезова и гл. ас. д-р Александър Златанов от Института за исторически изследвания на БАН и  Емилия Волева, Веска Топалова и Кети Мирчева историк, изследовател от Централната библиотека на БАН

 Историческата експозиция беше представена за първи път в БАН в средата на февруари. Сега първата ѝ спирка извън столицата е родният град на Апостола.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?