Следвайте ни

В Карлово на Ивановден окъпаха млада булка, именници и управници СНИМКИ

viber icon

Млада булка, именници и управници бяха окъпани в ледената вода на Дръндевата чешма в карловския кварал „Сушица“. Обичаят е от незапомнени времена и се възпроизвежда всяка година на Ивановден. 

Тази сутрин момци от „Сушица“ разбиха с дръжката на знамето  дебелия лед, покрил коритото на чешмата и го подготвиха за обичая. Младите в „Сушица“ се женят, тук се раждат деца, а местните традиции се предават от поколение на поколение, сподели самодеецът Георги Андонов, стожер на местните традиции.

До култовото място  на Ивановден тази година кумовете доведоха  21-годишната Мария Христова, която мина под венчило през 2019. Тя е единствена  млада булка през изминалата година в „Сушица“, затова на нея се полага да участва в ритуала. Мария е готова за него от малка. Тя е самодейка в местното читалище от дете, още не била тръгнала на училище,  когато облякла кукерския костюм и оттогава досега го слага всяка година на Сирни Заговезни. Мария познава добре обичаите, играе всички хора и участва във всички празници.

С нетърпение чаках да дойде деня, когато ще ме окъпят като булка, готова съм за това от малка, призна Мария.  Тя се сдобила с женска рожба преди да я окъпят на чешмата и отсега се зарича, че когато и дойде времето малката Вероника  също ще бъде окъпана тук като булка. 

А след като я поляха със старопланинска вода с пожелание да е здрава и плодовита, Мария   донесе дъщеричката си до чешмата. Вдъхновена от ритуала майката изми лицето на своята рожба  с ледената вода и и пожела да расте здрава.

Много мъже и млади жени, които носят името Иван и Иванка също бяха окъпани в коритото на Дръндевата чешма.  Всеки от тях бе придружаван до там от четирима свои приятели, които го поваляха в коритото и го обливаха обилно.

Жителите на „Сушица“ окъпаха и своите гости – в коритото бяха потопени заместник-кметовете на община Карлово Антон Минев и Николай Цветков. Местните не  пожалиха и народната представителка Веска Ненчева и я напръскаха с вода от Дръндевата чешма. Веска Ненчева също обича и спазва народните традиции и бе дошла в „Сушица“ с автентична  народна носия и се хвана на хорото заедно с местните жители. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?