2374
Следвайте ни

В Карлово издигат завод за рециклиране на пластмаса

viber icon

В Карлово започва изграждането на предприятие за рециклиране на отпадъци от пластмаса и производство на гранулат. То ще е първото в региона от този тип, прогнозният му капацитет е 520 тона месечно. Предвижда се предприятието да работи на три смени при непрекъснат технологичен процес.

Инвестиционното предложение, депозирано в РИОСВ – Пловдив, е на дружеството с ограничена отговорност „4 Полимер“, което  се представлява от управителите Джемал Севен,  Джем Севен, Джанер Севен и Фиген Севен.

Новият обект ще бъде базиран на територията на известното предприятие  „Електростомана 2004“ АД. Той ще се настани в сграда с площ 1521 кв. м, която по предназначение е промишлена.

Имотът е  с изградена инфраструктура и  отговаря на изискванията за площадките за третиране на производствени/неопасни отпадъци, така че няма да се налагат строително-монтажни работи. 

Предвидено е сградата, в която ще се настани предприятието за рециклиране на пластмаса, да се оборудва с инсталация за преработка на пластмаси до регранулат, която се състои от захранваща лента,  шредер за надробяване на пластмаса,  два броя басейни за измиване с извеждащ горен и долен шнек, хоризонтална конусовидна машина за пресоване и сушене, вертикална спираловидна машина за пресоване и сушене, акумулиращ силоз за млянка, агломератор, екструдер, машина за гранулиране, пневмотранспортер, силоз за съхранение  на гранули с два извеждащи ръкава. 

Водоснабдяването на предприятието за рециклиране на отпадъци от пластмаса с води за нуждите на трехнологичния процес ще се осъществява от наличен в имота локален водоизточник на подземни води. Водовземно съоръжение е съществуващо, като  до момента не е използвано.

За нуждите на предприятието ще бъде изградено пречиствателно съоръжение, в което ще постъпват  за пречистване  водите от измиване на отпадъчната пластмаса и от охлаждащите вани. Пречистените от локалното съоръжение отпадъчни води са условно чисти и ще се заустват в съществуващата канализационна система, съсласно договор на наемодателя с  ВиК.

Достъпът към обекта няма да се промени и ще се извършва  от съществуващия вход, като няма необходимост от изграждане на нови пътища.

Предвид характера на инвестиционното  предложение, осъществяването му няма да повлияе върху качеството и регенеративната способност на природните ресурси, заявяват пред РИОСВ-Пловдив инвеститорите. Компонентите на околната среда в района няма да бъдат подложени на негативни въздействия, предизвикващи наднорменото им замърсяване. 

Инвестиционното предложение има изцяло положителен ефект и няма да засегне в негативен аспект жителите на Карлово и съседните населени места.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иванка

Иванка

30.11.2021 | 03:44

Карлово, обаче е ГРАД, не село! Територията на Електростомана 2004“ АД е в града НЕ извън него! Страхотно от града на розите ще се превърнем в града на БОКЛУЦИТЕ... Толкова ли няма помещения, които не са в населените места? Защо не си я направят в Турция, а точно в сърцето на България - град Карлово, градът на Васил Левски...

Отговори
3 0
Маргарита Брайкова

Маргарита Брайкова

28.11.2021 | 15:12

Авторката Цветана Георгиева да си беше направила труда да се поинтересува къде е Карлово и село ли е, град ли е… Но явно въпросната г-жа, или най-вероятно госпожица, е от неграмотното поколение, на което даже и краката не са ходили на училище! Иначе щеше да знае, че Карлово е град и то не какъв да е град, а родният град на Васил Левски! Направо се срамувам, че има толкова невежи хора… а тръгнали журналистически статии да списват! Срамота!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?