49

В Карлово честват Васил Левски с изложби, стихове и поклонение

В Карлово започват проявите, посветени на 150 години от гибелта на Васил Левски. През цялата седмица до 18 и 19 февруари, когато е кулминацията, ще има изложби, спектакли, представяне на литературни произведения за Апостола. Честването е под патронажа на президента Румен Радев.

Утре вечер, 13 февруари,  в 17.30 ч. в Общинската библиотека „Д-р Иван Богоров“ ще бъде открита изложба на ученически рисунки под наслов „Моето творчество, вдъхновено от Апостола“.

А от 18.00 часа в зала „Васил Караиванов“ ученици от Средно училище „Васил Левски“ ще разкажат пред местната публика за ролята, която са играли в ученическите спектакли, посветени на Левски. Представянето на ученически спектакъл на 18 февруари е дългогодишна традиция на най-голямото карловско училище и десетки негови възпитаници са играли Левски, майка му Гина Кунчева, съратниците му.

На 14 февруари от 14.30 ч. в спортната зала „Пенка Стоянова“ е междуучилищното състезание „Лъвски скок“.

На следващия ден, 15 февруари, от 17.30 ч. е литературната вечер „С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите“. А на 16 февруари от 17.30 ч. също в зала „Васил Каравиванов“ ученици от СУ „Васил Левски“ ще представят спектакъла „Левски –съвестта на всеки идващ ден“.

На 17 февруари гост на Карлово ще бъде Лъчезар Заркин. Той ще представи книгата на своя баща Георги Заркин „Левски“. Пиесата в пет действия излиза от печат 55 години след написването и.

По традиция, която продължава близо век и половина, на 18 и 19 февруари карловци отбелязват гибелта на своя най-велик син с възпоминателна церемония и митинг-поклонение.

На 18 февруари сутринта в църквата „Света Богородица“ ще бъде отслужена света литургия и панихида в памет на дякон Игнатий-Васил Левски.В този ден в Историческия музей ще бъде открита изложба, посветена на Иван Грозев, близък съратник на Апостола. А в 16.00 часа в Обредния дом ще започне концерт на църковни песнопения, изпълнен от квартет „Светоглас“.

От 18.00 часа на площад „Васил Левски“ ще се състои възпоминателна церемония с участие на почетна рота от 61-ва Стрямска бригада. Тя ще бъде открита от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и ще завърши със заря в памет на Апостола. След това ученици от СУ „Васил Левски“ ще представят тазгодишния спектакъл, посветен на героя.

На 19 февруари отново на площад „Васил Левски“ ще се състои традиционният митинг-поклонение. След това ръководството на общината, гостите и гражданите ще се отправят с шествие към родната къща на Апостола. В националния музей „Васил Левски“  е организирана среща с Христина Богданова – родственица на Васил Левски. В тазгодишния литературен салон ще бъде представен трети том на поредица „Нови документи и изследвания за Васил Левски“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?