Следвайте ни

Направиха восъчна фигура на първия карловски кмет

Ръцете на Васил Караиванов са точен отпечатък на ръцете на неговия праправнук Стефан Караиванов, каза авторът

viber icon

В деня на народните будители Историческият музей в Карлово представя восъчна фигура на първия председател на първия Градски съвет на Карлово след Освобождението Васил Караиванов. Фигурата е създадена по оригинална снимка, когато Васил Караиванов е бил в млада възраст.

Автор на скулптурата е Димитър Бакърджиев, който създава галерия от восъчни фигури на възрожденци от Подбалкана. В нея са Вазовите герои от бръснарницата на хаджи Ахил по едноименната повест и младият Иван Вазов в дюкяна на баща си чорбаджи Минчо, експонирани в къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот. Неотдавна скулпторът направи восъчна фигура на Васил Левски като учител във Войнягово.

Отдавна обмислях восъчната фигура на първия карловски градоначалник след Освобождението, той е забележителна личност, която исках да изобразя, сподели Димитър Бакърджиев. 

Главата на Васил Караиванов е скулптирана по няколко снимки от личния архив на Стефан Караиванов, но водещата за автора е била снимката на героя му от младите му години. Бакърджиев е запазил позата на своя герой каквато е на снимката. Костюмът и обувките са от старите ракли на карловци. Ръцете на Васил Караиванов са точен отпечатък на ръцете на неговия праправнук Стефан Караиванов, уточни авторът.

Васил Караиванов е сред най-забележителни карловци от Възраждането и първите десетилетия след Освобождението, оставил ярка диря в развитието на града. Той е  първи братовчед на Левски и ковчежник на Карловския революционен комитет от 1869 г., който често заседавал  в наследствения му Караиванов хан. Васил Караиванов дава подслон на Тодор Каблешков, Георги Бенковски и на боледуващия Панайот Волов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?