3906

В Хисаря тръгна петиция за влаковете от Пловдив

Жители на Хисаря искат възстановяване на влаковете от Пловдив до града и обратно. От вчера тръгна петиция до Министерството на транспорта, в която се обяснява необходимостта от този вид превоз, който е удобен и екологичен. Влаковете Пловдив-Хисаря-Пловдив се ползват и от местните хора, и от почиващите в курортния град и от туристи, както и от младежки спортни отбори. Подписи ще се събират в продължение на седмица в два пункта в курортния град. Към момента петицията в интернет е подкрепена от над 150 граждани.

Както „Марица“ писа, неотдавна БДЖ промени начина на придвижване с влак от Пловдив до Хисаря.

От началото на месец май композициите се движат от гара Филипово до Калояново, след което пътниците се превозват оттам до Черничево и Хисаря с автобус. Причината е ремонтът на жп гара София-север, където са пренасочени част от електрическите композиции. Очаква се този ремонт да продължи до края на годината, припомни директорът на дирекция "Пътнически превози" в БДЖ-Пловдив.  

В петицията се настоява още да бъде пуснат и по-късен вечерен влак от областния град до Хисаря.

В същото време се призовава и местната власт да вземе отношение по проблема.

Разбира се, че ние искаме да има удобен и редовен железопътен превоз до Хисаря, заяви кметицата на общината Ива Вълчева.

Тя припомни, че администрацията е реагирала веднага, след като граждани са сигнализирали, че пътниците се превозват от Калояново до Черничево и Хисаря с бусчета, че те не са достатъчни и не са удобни. Веднага след като се обърнахме към БДЖ, бе осигурен голям автобус, а в случаите, когато пътниците са повече, се пускат и два автобуса, заяви кметицата Ива Вълчева.

От вчера влаковете от Пловдив в посока Хисаря и Карлово вече тръгват от Централна гара и не се налага използването на автобуси за превоз на пътниците до Жп гара Филипово. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 21 оценки
4/5 от 21 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?